Jakub Forgács Správy

Kalište vypálili pred 70 rokmi: V Bystrici vyznamenajú predstaviteľov 102 obcí s rovnakým osudom

Na tragické udalosti 2. svetovej vojny sa zabúda len ťažko. Smutnou spomienkou je aj Kalište, ktoré ľahlo popolom pred 70 rokmi. V Banskej Bystrici sa pri tejto príležitosti dočkajú vyznamenaní predstavitelia obcí, ktoré vypálili nemecké jednotky.

Ilustračný obrázok k článku Kalište vypálili pred 70 rokmi: V Bystrici vyznamenajú predstaviteľov 102 obcí s rovnakým osudom
Foto: Katarína Oravská

Múzeum SNP v Banskej Bystrici si každoročne pripomína tragické marcové udalosti z roku 1945, keď nemecké jednotky vypálili obec Kalište v okrese Banská Bystrica. Spomienkové podujatie k smutnému 70. výročiu sa v Múzeu SNP uskutoční 17. marca o 13:00. Pri tejto príležitosti ministerstvo obrany vyznamená predstaviteľov 102 vypálených obcí, ktoré postretol rovnaký osud ako Kalište. Informovala o tom Michaela Bučeková z Múzea SNP.

Kalište, osada v Nízkych Tatrách, vznikla ešte v 16. storočí ako uhliarska obec, jej obyvatelia vyrábali drevené uhlie. Oveľa známejší je však jej tragický osud z obdobia druhej svetovej vojny a SNP. Počas Povstania sa vojaci, partizáni a rasovo i politicky prenasledovaní občania začali sťahovať do hôr a do horských osád, akou bolo i Kalište. Miestni obyvatelia im pomáhali, či už zásobami alebo poskytnutím strechy nad hlavou.

„Do histórie Kališťa sa najviditeľnejšie zapísal 18. marec 1945 – deň, keď bola obec vypálená nemeckými jednotkami po tom, čo partizáni opustili osadu, aby sa spojili s vojenskými jednotkami, ktoré oslobodzovali Slovensko. Mnohých ľudí zastrelili priamo na mieste, iní zaživa zhoreli v domoch, ktoré nacisti zapálili. Skupinu dospelých mužov, ktorú zajali, neskôr postrieľali v neďalekej Moštenici,“ priblížila Bučeková.

Z osady zostalo zhorenisko, zo 42 domov ich ostalo stáť len šesť. Ani po oslobodení sa už nikdy život do dediny nevrátil. Kalište, takpovediac, pred 70 rokmi zmizlo z mapy Slovenska.

Kalište je národnou kultúrnou pamiatkou. Marcovú tragédiu pripomína pamätník obetiam. Zachovala sa kaplnka a podarilo sa zrekonštruovať dva domy, v ktorých je umiestnená expozícia zobrazujúca históriu obce, ako aj Partizánskej republiky, čiže obcí, kde sa najviac sústreďovali antifašisti a partizánske skupiny. Tie pokračovali v boji aj po tom, ako nemecké jednotky obsadili Banskú Bystricu.

Súčasťou areálu vypálenej obce je dnes náučný chodník „Ako žili Kališťania“, zrekonštruované bunkre či Sad života. Vysadili ho predstavitelia 102 slovenských obcí, ktoré rovnako ako Kalište vypálili počas nacistických represálií v rokoch 1944 – 1945.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM