Aktualizované Správy

Energetická kalamita: Bez elektriny sú tisíce domácností

Nepriaznivé počasie spôsobilo rozsiahle výpadky elektrickej energie. Mnohé domácnosti ostali bez prúdu.

Ilustračný obrázok k článku Energetická kalamita: Bez elektriny sú tisíce domácností
29
Galéria
Zdroj: SSD

Výpadky hlási západ aj stred Slovenska. Na strednom Slovensku bolo v utorok bez dodávok elektrickej energie viac ako 3000 odberných miest. TASR o tom informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Upozornil, že v mnohých regiónoch pretrváva nepriaznivé počasie a cez noc môže dôjsť k ďalším výpadkom.

„Najhoršie sú na tom okresy Žilina, Banská Bystrica a Žiar nad Hronom. Celkovo je mimo prevádzky 50 trafostaníc. Vo viacerých prípadoch ešte len vyhľadávame poruchové miesta. Elektrikári zo SSD sú v plnom nasadení a výpadky riešia priebežne. Vzhľadom na veľmi nepriaznivú predpoveď počasia na noc a na zajtra je vysoko pravdepodobné, že poruchy budú naďalej pribúdať,“ uviedol Gejdoš.

Ešte horšie je na tom západ Slovenska. Spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE) eviduje v utorok večer približne ešte 5700 zákazníkov, ktorí sú bez elektrickej energie. Ide prevažne o lokality v Trenčíne a Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

„Mimoriadne silný vietor, ktorý zasiahol západné Slovensko, spôsobil na viacerých miestach výpadky elektrickej energie. Najpostihnutejšie boli oblasti Bratislava, Trnava, Trenčín, Nové Zámky a Senica, v ktorých bol vyhlásený mimoriadny stav,“ komentovala.

Doplnila, že doposiaľ bola odstránená porucha na viac než 70 000 odberných miestach.

Prosia o trpezlivosť

„Obyvateľov by sme chceli poprosiť o trpezlivosť. A tiež o to, aby nepreťažovali poruchovú linku, pokiaľ nie sú svedkami nebezpečnej situácie, napríklad iskriaceho vedenia spadnutého na zem, požiaru na vedení a podobne. Uisťujeme ich, že všetky poruchy postupne vyriešime,“ zdôraznil hovorca SSD.

Vysvetlil, že v niektorých prípadoch vedia obnoviť dodávku elektriny vďaka manipuláciám na jednotlivých vetvách vedenia do niekoľkých minút.

„Tam, kde to nie je možné, musia odberatelia počkať na pracovníkov údržby. Dĺžka opravy závisí od mnohých okolností. Často ju komplikuje počasie, neprístupný terén a v neposlednom rade aj tma. Z hľadiska bezpečnosti je neprípustné, aby elektrikári pracovali počas noci na odstraňovaní porúch na vedení vysokého napätia. Môžu vykonávať len manipulácie, ktoré vymedzia poškodený úsek, a pokiaľ je to možné, zvyšnú časť vedenia prepnú na iný okruh,“ dodal Gejdoš.

Foto: ilustračné

Víchrica Petra spôsobila spúšť na viacerých miestach Slovenska
29
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM