Monika Obrtalová Kultúra

Jubilejná výstava Bohumíra Prihela

Vo štvrtok 8. septembra o 17.00 hodine sa v Štátnej vedeckej knižnici v Galérii v podkroví uskutoční vernisáž výstavy Bohumíra Prihela s názvom Komorná socha, plastika, kresba a maľba. Výstava predstavuje výber zo životného diela umelca - sochára Boh

„Kresbu a maľbu obohatil svojím sochárskym naturelom o tretí rozmer, o objem a priestor, nové hmoty a technické postupy. Vo všetkých umeleckých disciplínach sa svojsky vyrovnával s obsahovými aj formovými inšpiráciami, príznačnými pre európske a naše umenie: ľudová tradícia, umenie prírodných národov, filozofická problematika (najmä Don Quijote). V kresbe a sochárskych dielach celý život nepretržite kultivoval najstaršiu tému sochárstva – ženský akt a torzo. Prihelove sošky a plastiky, tak, ako Venuše spred vyše tridsaťtisíc rokov, padnú do ľudskej dlane. Na tejto výstave možno sledovať v definitívnych výstupoch v ušľachtilých sochárskych materiáloch (bronz, hydronálium, meď) tvorivé variovanie ich výrazu. V kresbe sa rozvíjajú aj príbehy s erotickým, humorným i filozofujúcim dosahom,“ zdôraznila kurátorka výstavy Zuzana Bartková.

„Tvorbu Bohumíra Prihela neurčovala spoločenská objednávka, ale jeho osobnostná tvorivá potreba. Aj preto jeho tvorba nebola počas jeho života predmetom galerijných výstav. Pri príležitosti umelcových jubileí akoby sa otvorila šperkovnica. Výstava v Galérii v podkroví je štvrtou, a tak, ako tri predchádzajúce, ďalšou novou sondou do doteraz málo známeho diela slovenského sochára Bohumíra Prihela,“ doplnila Bartková. Súčasťou vernisáže výstavy bude vystúpenie husľového virtuóza Petra Michalicu. Diela budú prístupné do 30. septembra.

Zdroj: ŠVK Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM