Správy

Jedinečný ZÁŽITOK pre návštevníkov: NETOPIEROV budú sledovať priamo v meste

Prednášajúcim bude Peter Bačkor zo Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku. Čo čaká návštevníkov?

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný ZÁŽITOK pre návštevníkov: NETOPIEROV budú sledovať priamo v meste
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

S večerným pozorovaním netopierov bude spojená prednáška s názvom Noc plná netopierov, ktorú v rámci cyklu Príroda bez hraníc pripravilo na utorok (5. 9.) od 19.30 hod. v Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici tamojšie Stredoslovenské múzeum (SSM).

S odborníkom

Prednášajúcim bude Peter Bačkor zo Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku. „Netopiere zvládnu vo vzduchu obdobné akrobatické kúsky ako vtáci. Rovnako dokážu prekonať obrovské vzdialenosti, neraz aj niekoľko tisíc kilometrov. Svoj domov si nájdu všade. Pomerne veľmi rýchlo sa prispôsobili na život v meste. Nájdeme v nich zaujímavých zástupcov netopierov, ktoré zdieľajú paneláky spolu s nami bez toho, aby sme o tom vedeli,“ približuje.

Netopiere denne prespia až dvadsať hodín. Podľa Bačkora sú aktívne výlučne za súmraku, úsvitu a počas noci. Cez deň spia ukryté na tmavých pokojných miestach, kde ich nič neruší. Spia zásadne dolu hlavou, pričom sa pevne držia pazúrmi zadných nôh. V tejto polohe nemajú prakticky nijakú spotrebu energie. Netopiere sú po hlodavcoch najpočetnejším radom cicavcov, ktorý tvorí takmer 1 200 druhov. Skoro každý štvrtý cicavec na svete je teda netopier.

Nočná prednáška

„Nočná prednáška o netopieroch má každý rok úspech a pre návštevníkov je to príjemné spestrenie. Verím, že tak ako minulý rok, budeme aj teraz netopiere pozorovať priamo v okolí kaštieľa,“ dopĺňa lektorka SSM Anna Brlošová.

Netopiere žijúce na Slovensku sa živia výhradne hmyzom, za noc dokáže netopier skonzumovať až tretinu svojej hmotnosti. A práve táto vlastnosť robí z netopiera veľmi užitočného tvora, ktorý dokáže účinne tlmiť premnoženie hmyzu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM