Kultúra

Jedinečné podujatie pod Urpínom: Od erotiky po svätú omšu!

V popredí bolo síce slovo ako také, ale cesty ku nemu boli rozmanité. Multižánrový festival SLOVOMfest potvrdil svoj potenciál.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečné podujatie pod Urpínom: Od erotiky po svätú omšu!
Zdroj: Dnes24.sk

Síce literárne zoskupenie Generácia Nula nemá žiaden rozpočet a pracujú vyslovene s nulou na konte, predsa len opäť raz dokázali divy. Po minuloročnom nultom ročníku, ktorý bol skúšobný, potvrdili potenciál festivalu SLOVOMfest aj v tomto roku. Prvý októbrový piatok a následne prvá sobota priniesli skutočne bohatý program.

Ťažko choré deti, väzni, aj zvučné mená

„Návštevník mohol od piatkového rána až po sobotný večer zažiť kadečo. Od samotnej literatúry, ktorá bola v popredí, cez hudbu, výtvarno, folklór, remeselníctvo, až po filozofiu, históriu, dvojročné deti aj 70-ročných seniorov,“ zhodnotil Marcel Páleš, autor myšlienky festivalu a spoluzakladateľ Generácie Nula.

Zatiaľ čo piatkové ráno začínalo detským pásmom s autormi ako napríklad Marta Hlušíková, sobotný záver už priniesol erotické ukážky v podaní prozaického klasika slovenskej literatúry – Petra Holku. Medzičasom znela aj tvorba detí z onkológie zo školy v nemocnici, tvorba väzňov, predstavili sa literárne kluby Slovenska, remeselníci, slovom i spevom festival obohatil aj významný predstaviteľ folklóru Ján Ambróz; znela poézia, poviedky, cestopisné rozprávanie, prezentovali sa fotografi, publikum sa mohlo ponoriť aj do filozofickej debaty o umení a kráse.

Zaujímavý bol aj samotný úvod festivalu, počas ktorého sa dokonca do života uvádzala nová kniha Karola Langsteina. „Krstilo“ či uvádzalo sa netradične – pokrikom detí z banskobystrických škôl, ktorý znel: Zobuď sa Bystrica! Išlo o rozprávkovú knihu o Banskej Bystrici. Na festival však okrem mnohých iných zavítal aj primátor Peter Gogola, ktorý od tvorcov festivalu prevzal dar mestu – obraz v podobe fotografie účastníka festivalu Miroslava Trimay s ručne vpísanou básňou Petra Papša, člena Generácie Nula a autora známej piesne o Banskej Bystrici.

Tvoriť a byť (o)tvorený!

Ako podotkol Páleš, podarilo sa naplniť hlavné ciele festivalu, a to poukazovanie na význam slova a duchovných hodnôt. Nejeden vstup vytrhol návštevníka z bežnej každodennosti a ponúkol mu pozastavenie sa, úvahy, alebo vnútorné upokojenie. Heslo festivalu znie: Tvoriť a byť (o)tvorený!

„Má zmysel robiť to naďalej. Všetky naše podujatia aj mimo tohto festivalu robievame pre ľudí a preto, že im chceme ponúknuť akési vypnutie či prepnutie na inú vlnu. Keď za vami potom príde nejaký človek a povie vám, ako ho to obohatilo a neľutuje, že prišiel, je to zadosťučinenie a zároveň odpoveď, že sa oplatilo,“ dodal Páleš.

Zoskupenie autorov Generácia Nula pravidelne organizuje rôzne kultúrne podujatia, na ktorých spájajú predovšetkým literatúru s hudbou a výtvarnom. Fungujú od roku 2011 a odvtedy sa im podarilo preraziť do rôznych končín Slovenska. Tvoria predovšetkým srdcom a pre obyčajných ľudí.

Foto: SLOVOMfest

Nevšedný festival v uliciach Bystrice: Dominovalo mu slovo
22
Galéria
Foto: Peter Štrbo / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM