Jakub Forgács Správy

Je vám horúco? Hrozia ešte väčšie výčiny počasia, Bystrický okres čelí VÝSTRAHÁM

Pri pobyte vonku zvýšte opatrnosť. Meteorológovia varujú nielen pred vysokými teplotami, ale aj búrkami.

Ilustračný obrázok k článku Je vám horúco? Hrozia ešte väčšie výčiny počasia, Bystrický okres čelí VÝSTRAHÁM
Zdroj: TASR/AP

V okrese Banská Bystrica je malá pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojej webovej stránke. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h),“ uvádzajú meteorológovia.

Pozor na búrky

V Bystrickom okrese meteorológovia vydali výstrahu 1. stupňa pred búrkami, ktorá trvá v pondelok 21. júna od 13.00 do 21.00 hod.

Intenzita sprievodných javov je podľa SHMÚ v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ dodávajú meteorológovia.

Ďalšie aktuálne správy

Bude horúco

Meteorológovia však Bystrický okres varujú aj pred vysokými teplotami. Výstraha 1. stupňa je vydaná na stredu 23. júna od 13.00 do 18.00 hod.

„V okrese Banská Bystrica sa ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 °C,“ uvádza SHMÚ.

Vysoká teplota predstavuje podľa slov meteorológov potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. „Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ dodáva sa na stránke.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM