Marcel Páleš Správy

Je to definitívne: Cinkota zostáva za mrežami, herec milosť nedostal

Banskobystrický rodák a bývalý herec zvolenského divadla Dušan Cinkota zostáva vo väzení. Nepomohla mu ani petícia za jeho oslobodenie, ktorú podpísali aj viaceré známe tváre. Prezident Ivan Gašparovič mu milosť napokon neudelil.

Ilustračný obrázok k článku Je to definitívne: Cinkota zostáva za mrežami, herec milosť nedostal
Zdroj: TASR

Krajský súd v Bratislave ešte 5. decembra minulého roku uznal Cinkotu za vinného z drogovej trestnej činnosti a poslal ho na osem rokov za mreže. Cinkota sa potom zdržiaval na neznámom mieste. Herca začali hľadať po tom, ako polícia v Banskej Bystrici dostala príkaz na jeho dodanie do väzby, no na mieste trvalého bydliska ho nenašla.

Za Cinkotu sa postavili viacerí

Opäť sa objavil až v Bratislave, keď spolu so svojou manželkou Zuzanou prišiel pred dvere známeho Justičného paláca. Neskôr populárneho herca previezli do Ústavu na výkon trestu v Ružomberku. Práve v tomto väzení si odpykáva osemročný trest odňatia slobody.

Za umelca sa po jeho odsúdení postavilo viacero jeho kolegov, ktorí bojovali za jeho prepustenie z basy petíciou. Prostredníctvom nej signatári žiadali prezidenta Ivana Gašparoviča, aby udelil Cinkotovi milosť. Petíciu rozbehol herec Andy Hryc. Okrem Hryca hlavu štátu o milosť pre Cinkotu žiadal napríklad herec Pavol Topoľský, spevák Marián Greksa, podpredseda Medzinárodného tlačového inštitútu IPI Pavol Múdry či bývalý novinár Karol Lovaš.

Individuálna milosť zamietnutá

Ako pre portál Bystrica 24 potvrdil hovorca prezidenta SR Marek Trubač, Dušan Cinkota individuálnu milosť od prezidenta nedostal. Odôvodnenie rozhodnutia prezidenta Ivana Gašparoviča v prípade zamietnutia nebolo potrebné. „Prezident sa stotožnil s tým, čo mu predložilo Ministerstvo spravodlivosti,“ uviedol Trubač. Známy herec tak aj naďalej ostane za mrežami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM