han Správy Samospráva

Je rozhodnuté: V Banskej Bystrici bude od pondelka v školách zvoniť žiakom!

Mesto Banská Bystrica od pondelka (8. 2.) otvorí všetky materské školy (MŠ) a základné školy (ZŠ) pre žiakov prvého stupňa vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Je rozhodnuté: V Banskej Bystrici bude od pondelka v školách zvoniť žiakom!
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Primátor mesta Ján Nosko o tom informuje v tlačovej správe, ktorú v sobotu večer poskytla jeho hovorkyňa Zdenka Marhefková.

„Počas soboty sa podarilo otestovať 8898 ľudí, z toho pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo 49, čo predstavuje cca 0,5 percenta,“ doplnil primátor s tým, že v sobotu vo večerných hodinách zvolal online rokovanie s riaditeľmi mestských základných škôl a so zástupcami Školského úradu.

Všetci súhlasili

„Vypočul som si aj ich názor a všetci sa jednoznačne vyjadrili, že sú tiež za otvorenie,“ podotkol a dodal, že s otvorením školských zariadení súhlasili aj zástupcovia banskobystrického regionálneho úradu verejného zdravotníctva. „Tento postup som konzultoval na Krízovom štábe mesta a počkal som si na výsledky prvého dňa testovania,“ povedal.

Ako ďalej uviedol, školy a škôlky zásobuje samospráva respirátormi FFP2, ako aj ďalšími ochrannými a dezinfekčnými potrebami. „Zároveň budeme vyzývať vládu, aby zamestnanci školských zariadení mohli byť aj prioritne zaočkovaní,“ poznamenal Ján Nosko.

Ako sa testuje?

Mesto Banská Bystrica zriadilo na víkendové (6. – 7. 2.) bezplatné testovanie na ochorenie COVID-19 spolu 12 mobilných odberných miest, na ktorých robí odbery celkovo 25 odberných tímov. Testovanie je prioritne určené pre skupiny obyvateľov, ktorých sa týka otváranie školských zariadení a pokračuje aj v nedeľu od 8.00 h.


FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si aj toto:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM