Marcel Páleš Správy

Je prístupová cesta pri Pamätníku SNP nedôstojná? Riaditeľ múzea si to myslí

Prístupová komunikácia, ktorú mesto vybudovalo v blízkosti Múzea SNP, je podľa slov jeho riaditeľa Stanislava Mičeva nedôstojná. Nachádza sa totiž v pamiatkovej zóne a v jej blízkosti je národná kultúrna pamiatka – Pamätník SNP.

Ilustračný obrázok k článku Je prístupová cesta pri Pamätníku SNP nedôstojná? Riaditeľ múzea si to myslí
Zdroj: TASR

„Riešenie, ktoré sme zrealizovali na jar po dohode s riaditeľom Múzea SNP, je umenie možného. Z aktuálnych zdrojov sme vedeli urobiť len takúto komunikáciu,“ reagoval primátor Peter Gogola.

Dočasnosť trvá roky

Mesto cestu vybudovalo, nakoľko múzeum od januára upozorňovalo, že jeho areál, teda aj svoju komunikáciu, po ktorej prechádzali autá do zadného traktu Hornej ulice, uzatvorí. Múzeum v roku 2010 dočasne odstránilo zákaz vjazdu do svojho areálu. „Súhlasili sme na požiadanie mesta s dočasným prejazdom na niekoľko týždňov. Dočasnosť však trvá dva roky,“ podotkol v máji Mičev.

„Cez areál vedie poľná cesta, pričom múzeum dáva ročne nemalé prostriedky na to, aby ho udržiavalo a mesto nemá záujem riešiť túto situáciu,“ konštatoval Mičev.

Riadnu cestu by tu chcel aj Gogola. Ako vysvetlil, vnútrobloková komunikácia – Kapitulská bola súčasťou PPP projektu, ktorý sa realizoval v roku 2011. Nebolo ale možné pristúpiť k jej realizácii, pretože sa ukázal nevyriešený problém s vlastníctvom pozemkov, o ktorom rozhodoval súd.

Bude to plnohodnotná ulica?

„V tom čase sme pristúpili k rozhodnutiu presunúť prostriedky, ktoré boli vyčlenené na realizáciu vnútroblokovej komunikácie Kapitulská, na most do priemyselného parku Šalková,“ povedal Gogola. Chápe, že obyvatelia a užívatelia cesty možno čakali niečo veľkorysé. „Existuje dohoda, že keď tá cesta vznikne, bude to plnohodnotná ulica, ktorá má aj stanovený názov,“ povedal primátor. Má totiž niesť meno hrdinky 2. svetovej vojny Chavivy Reich.

„Mesto sľúbilo ešte bývalému izraelskému veľvyslancovi, že ulica bude vybudovaná a pomenovaná po Chavive Reich, ktorá pôsobila v Banskej Bystrici a bola popravená v Kremničke,“ pokračoval Mičev. Dodal, že už druhému veľvyslancovi bolo opätovne potvrdené, že to tak bude. „Keďže ja rád slovo dodržím, múzeum teraz upravuje románsku záhradu, ktorá bude nazvaná po Chavive Reich.“ Podľa Mičeva každý návštevník múzea z Izraela sa na Chavivu pýta, pretože je národnou hrdinkou štátu Izrael.

Priority sú momentálne inde

Poslanci na tohtotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva odporučili primátorovi zabezpečiť spracovanie harmonogramu investičných prác pri dobudovaní komunikácie v tesnej blízkosti areálu Pamätníka SNP tak, aby začiatok prác bol najneskôr do 31. augusta. „Obávam sa, že v takom krátkom časovom horizonte, aký bol stanovený uznesením, to nie je v silách mesta, hlavne pri súčasnej ekonomickej situácii a situácii, kedy zastupiteľstvo odobrilo čerpanie úverov na realizáciu projektov z eurofondov. Priority sú v tejto chvíli niekde inde,“ vysvetlil Gogola.

V areáli Múzea SNP sa každoročne konajú aj oslavy SNP. Mičev dodal, že tento rok na ne má prísť aj predseda ruskej Štátnej dumy. „Neviem si predstaviť, že by v okolí národnej kultúrnej pamiatky, akou je Múzeum SNP, v ktoromkoľvek meste na svete bol takýto neporiadok,“ povedal Mičev. Gogola by podľa vlastných slov nespájal oslavy SNP a vzácnu návštevu s komunikáciou. „Lebo to je cesta, ktorá slúži prioritne majiteľom kancelárií, firiem, ktoré majú v zadnom trakte domov na Hornej ulici,“ uviedol primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM