Monika Obrtalová Rôzne

Jazero na plážovom kúpalisku prešlo kontrolou

Regionálny úrad verejného zdravotníctva vykonal opakované odbery vzoriek vody vo všetkých bazénoch a v jazere na plážovom kúpalisku na Štiavničkách ešte 21. júna. Keďže vzorka poukazovala na nárast znečistenia vody oproti výsledkom získaným pred zača

„Všetky výsledky vzoriek boli v súlade so spomenutými požiadavkami príslušných legislatívnych úprav. Jazero je využívané po 20– ročnej prestávke, preto je kvalita jeho vody vyšetrovaná aj nad rozsah ukazovateľov, ktoré požaduje príslušná legislatíva. Vzorka vody, odobratá z jazera 21. júna 2011 poukazovala na nárast mikrobiologického znečistenia vody oproti výsledkom získaným pred začatím prevádzky Plážového kúpaliska. Napriek tomu, že toto zvýšenie nebolo zdravotne významné a nevyžadovalo si prijatie opatrení na ochranu zdravia kúpajúcich sa, RÚVZ po zlepšení počasia odobral v rámci štátneho zdravotného dozoru 6. júla ďalšiu vzorku vody z jazera. Jej vyšetrením bola preukázaná kvalita vody v súlade s príslušnou legislatívou,“ uviedla k téme hlavná odborníčka hlavného hygienika SR v odbore hygieny životného prostredia a vedúca odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici Kvetoslava Koppová.

Jazero banskobystrického Plážového kúpaliska je vodou na kúpanie zásobované z toku Tajovka, ktorá sa mechanicky predčisťuje v sedimentačnom odberovom objekte a tiež na otvorenom pieskovom filtri. Jazero je prietočné, prívod vody je nepretržitý, po dosiahnutí výšky výpustného objektu voda voľne odteká do toku Tajovka. Na zamedzenie tvorby rias boli do jazera nasadené bylinožravé ryby Amur, mechanicky sa z jazera odstraňujú napadané nečistoty. Plytšia časť jazera od piesočnatej pláže po umelo vytvorený ostrov je vyčlenená na kúpanie, hlbšia časť jazera na športové aktivity – bicyklovanie, člnkovanie.

RÚVZ vykonáva na kúpaliskách štátny zdravotný dozor, ktorý je zameraný na kontrolu dodržiavania hygienických požiadaviek a dodržiavania schváleného prevádzkového poriadku. Súčasťou výkonu ŠZD je aj odber vzoriek vody, ich vyšetrovanie a hodnotenie. Či je vhodná na kúpanie vo všetkých bazénoch a v jazere Plážového kúpaliska hygienici určujú na základe stanovených fyzikálno-chemických, mikrobiologických a biologických ukazovateľov. Štátny zdravotný dozor tu bude RÚVZ vykonávať počas celej letnej turistickej sezóny.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM