Jaroslav Dodok Rôzne

Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Bystrici, kde si prídete na svoje

Jar to na nás tento rok rozbalila poriadne zhurta. Teplé dni a prebúdzajúca sa príroda nás lákajú von spomedzi štyroch stien. Užite si toto krásne obdobie roka plnými dúškami a inšpirujte sa našimi piatimi tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Bystrici, kde si prídete na svoje
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Kvitnúce stromy, vôňa čerstvo prebudenej prírody, spev vtákov a v neposlednom rade príjemné teploty. Všetko svedčí o tom, že zima je definitívne preč. Jar je obdobím roka, kedy je priam radosť si takpovediac dobiť baterky na čerstvom vzduchu. Inšpirujte sa našimi piatimi tipmi, kde tak môžete učiniť v Banskej Bystrici a okolí.

Park pod Pamätníkom SNP

Jedno z prvých miest, ktoré sa určite oplatí navštíviť, je Park pod Pamätníkom SNP. Niekoľko odvážlivcov sme počas uplynulého týždňa pod stromami na deke už zahliadli. Obľúbené miesto na relax Banskobystričanov sa nachádza v centre mesta, a tak nemusíte chodiť ďaleko. Jarné lúče si môžete vychutnávať pri čítaní knihy, pre športovcov tu je výzva, prvýkrát si v tejto sezóne sadnúť na bicykel alebo si obuť korčule.

Laskomerská dolina

Príjemná prechádzka, ktorú si môžete dopriať napríklad cez víkend aj spolu so svojou rodinou. Nenáročnú túra sa dá okoreniť guľášom, ktorý si v Laskomeri Bystričania pripravujú už tradične. Množstvo turistických trás ponúka niekoľko krásnych výhľadov a príjemných zákutí. Laskomerská dolina je hlboká a členitá, popretkávaná prameňmi pitnej vody. Na malý okamih tak môžete zbudnúť, že sa nachádzate v meste.

Hvezdáreň pod Vartou

V našom prehľade nemôžeme zabudnúť na bystrickú klasiku – Hvezdáreň pod Vartou. Poznajú ju malí školáci aj ostrieľaní turistickí harcovníci. Príjemný výlet na kopec nad mestom sa začína na Kalvárii. Práve tu si môžete dopriať krásny výhľad na sídlisko Sásová, ale aj panorámu nášho mesta. Po približne 20-minútovom kráčaní vás stiahne do svojho vnútra les, v ktorom sa nachádza druhý výhľad, tentokrát na sídlisko Radvaň. Pre vytrvalejších Bystričanov odporúčame túru na Hvezdáreň, ktorá je v prípade priaznivého počasia otvorená, treba sa však radšej vopred ohlásiť.

Malachovské skalky

Chcete vidieť Banskú Bystricu ako na dlani a pritom si nepotrpíte na náročné túry? Tak potom jednoznačne navštívte čarovné miesto neďaleko Pršianskej Terasy, ktoré ponúka úchvatný výhľad. Bystrozrakí dovidia až na Kremnické vrchy, či Nízke Tatry. To však ani zďaleka nie je všetko. V okolí Malachovských skál nájdete pri dobrom počasí aj hríby či pestrofarebné kvety. Pre adrenalínových nadšencov poslúžia skaly ako horolezecká stena a pre zamilovaných ako romantické miesto na piknik so svojim partnerom.

Špania Dolina

Hoci je už pár kilometrov od mesta, aj Špania Dolina, známa banícka obec, ktorá dýcha tradíciami, stojí za návštevu. Malebná dedinka vám má čo ponúknuť – krásnu prírodu, 85 zachovalých kultúrnych pamiatok či banskú haldu, ktorú nájdete nad obcou. A ak si trúfnete aj na väčšie výzvy, tak si to zo Španej Doliny môžete namieriť na Šachtičky, či už peši alebo na bicykli.

Tak, ktorý tip sa vám pozdáva najviac? Ak sme zabudli na vše obľúbené miesto, potešíme sa, ak ho doplníte v komentároch pod článkom…

Prečítajte si aj:

Bystrica rozkvitla a hýri farbami. Zavítali sme na jednu z najkrajších ulíc v meste! FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM