Jakub Forgács Správy

Inovatívna liečba v bystrickej nemocnici: Pomôže už deťom od 2 rokov

Vďaka novej liečbe môže byť zabezpečená výrazne vyššia kvalita života pacientov s cystickou fibrózou, ako aj dlhšia doba ich prežívania. Ako funguje?

Ilustračný obrázok k článku Inovatívna liečba v bystrickej nemocnici: Pomôže už deťom od 2 rokov
Zdroj: DFNsP Banská Bystrica

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica sa na svojej facebookovej stránke podelila o dobrú správu. „Od septembra je na pľúcnej ambulancii v Detskej nemocnici k dispozícii nový inovatívny liek na liečbu cystickej fibrózy. Aktuálne je podávaný nášmu prvému pacientovi – Nelke. Liečba pre ňu bola poisťovňou schválená. Krajší darček si k svojim 10. narodeninám ani nemohla želať,“ píše nemocnica.

Liečba závažného ochorenia

Cystická fibróza je závažné dedičné, multi-orgánové ochorenie, ktoré zásadne ovplyvňuje dĺžku a kvalitu života pacienta.

Nová kombinovaná dlhodobá liečba cystickej fibrózy je podľa slov nemocnice určená pre deti vo veku od dvoch rokov. „Indikovaná je pre najčastejšiu špecifickú mutáciu F508del, ktorá postihuje obidve kópie génu pre proteín nazvaný CFTR (Cystic Fibrosis Transmembrane Conductance Regulator) na 7. chromozóme v našej DNA. Tento proteín zabezpečuje napríklad normálnu tvorbu hlienu v pľúcach. Mutácia (zmena) spôsobuje produkciu chybného CFTR proteínu a tým pádom vzniká ochorenie, ktoré postihuje nielen pľúca, ale aj tráviaci, endokrinný a pohlavný systém,“ píše na stránke

Vyššia kvalita života

„Nová liečba zvyšuje tvorbu normálneho CFTR proteínu a zlepšuje jeho funkciu. Tým pomáha pacientom ľahšie dýchať, byť menej chorí s potrebou hospitalizácie a bez užívania antibiotík. V neposlednom rade môže zlepšiť nutričný stav pacienta,“ uvádza nemocnica.

Ako dodáva nemocnica, vďaka tejto liečbe môže byť zabezpečená výrazne vyššia kvalita života pacientov s cystickou fibrózou, ako aj dlhšia doba ich prežívania.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

S veľkou radosťou sa s Vami chceme podeliť o dobrú správu! 👍 Tých je v dnešných dňoch ako šafránu, o to viac sa tešíme,...

Posted by Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica on Tuesday, October 27, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM