Jakub Forgács Správy

Hygienici si posvietili na kúpaliská v bystrickom okrese. Čo odhalili kontroly?

Letné počasie a začiatok prázdnin priam lákajú na kúpaliská. Prečítajte si, ako ich kvalitu zhodnotili hygienici!

Ilustračný obrázok k článku Hygienici si posvietili na kúpaliská v bystrickom okrese. Čo odhalili kontroly?
7
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

V spádovom území Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica (Okresy B. Bystrica a Brezno) sa nenachádzajú prírodné kúpaliská. „Návštevníci tohto regiónu ale majú možnosť využívať na kúpanie sezónne letné kúpaliská a vonkajšie bazény, ktoré počas letnej turistickej sezóny sprístupňujú verejnosti prevádzkovatelia ubytovacích zariadení ako doplnkovú službu,“ konštatovala vedúca odboru hygieny banskobystrického RÚVZ a zároveň hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre hygienu životného prostredia a zdravia MUDr. Kvetoslava Koppová.

„V okrese Banská Bystrica RÚVZ evidujeme sedem bazénov plus jazero na banskobystrickom plážovom kúpalisku, kde zatiaľ RÚVZ vydal na základe žiadostí prevádzkovateľa postupne tri súhlasné rozhodnutia na uvedenie priestorov do prevádzky. Ďalej je v okrese ešte kúpalisko Strelníky, kde bol na základe žiadosti prevádzkovateľa vykonaný štátny zdravotný dozor a boli odobraté vzorky vody. Vzorky vyhovovali príslušným normám a toto kúpalisko je pripravené na prevádzku k 1. júla 2017,“ pokračovala.

RÚVZ vykonáva na všetkých kúpaliskách štátny zdravotný dozor, ktorý je zameraný na kontrolu dodržiavania hygienických požiadaviek a dodržiavania schválených prevádzkových poriadkov. Súčasťou výkonu ŠZD môže byť aj odber vzoriek vody, ich vyšetrovanie a hodnotenie. „K dnešnému dňu môžeme konštatovať, že v prevádzkovaní kúpalísk, ktoré už sú v prevádzke, alebo ich spustia od 1. júla. neboli zistené nedostatky, ktoré by si vyžadovali vykonanie nápravných opatrení a prevádzka kúpalísk je zabezpečovaná v súlade s požiadavkami na ochranu zdravia návštevníkov aj ich personálu,“ zdôraznila Koppová.

Foto: ilustračné

Kúpaliská, vodné plochy
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM