Michal Majer Kultúra

Husľový virtuóz Dalibor Karvay zavíta aj k nám

Špičkový európsky husľový virtuóz Dalibor Karvay spolu s Komorným orchestrom Konzervatória J. L. Bellu a dirigentom Igorom Vlachom uvedie Vivaldiho Štyri ročné obdobia v Banskej Bystrici vo štvrtok 9. februára v Štátnej opere. Koncert bude prvým z po

Škola nesie meno významného predstaviteľa európskeho hudobného romantizmu a zakladateľskej osobnosti slovenskej národnej hudby Jána Levoslava Bellu. Ten v Banskej Bystrici v rokoch 1859 – 1863 študoval a v rokoch 1865 – 1869 pôsobil ako kaplán, organista a pedagóg. Konzervatórium v Banskej Bystrici je najmladšie zo štyroch štátnych konzervatórií na Slovensku. Založené bolo 1. 9. 1992. Riaditeľom školy je od jej založenia Tibor Sedlický. Konzervatórium poskytuje vyššie odborné vzdelanie v umeleckých odboroch hudobno – dramatické umenie, hudba, spev a tanec. V roku 20. výročia svojho pôsobenia pripravuje Konzervatórium J. L. Bellu viacero koncertných a kultúrno – spoločenských podujatí. Prvým z nich je koncert husľového virtuóza Dalibora Karvaya s Komorným orchestrom školy a s dirigentom Igorom Vlachom.

Karvay bol dlhý čas známy ako „zázračné dieťa“ vďaka pokročilej technike a neobvykle vyzretému umeleckému prejavu. Po absolvovaní štúdia na Konzervatóriu v Žiline v roku 2000 pokračoval v štúdiu husľovej hry na Konzervatóriu – súkromnej univerzite mesta Viedeň a zároveň na Hudobnej univerzite v Grazi v triede známeho husľového pedagóga Borisa Kuschnira. Absolvoval aj majstrovské kurzy u Eduarda Grača a Hermana Krebbersa. Významné úspechy na medzinárodných interpretačných súťažiach vyššej vekovej kategórie dosahoval Karvay od roku 2002. Najskôr získal hlavnú cenu v súťaži „Fidelio“ prebiehajúcej na viedenskom Konzervatóriu a neskôr v tom istom roku dve najvyššie ocenenia na 11. medzinárodnej súťaži Eurovízie v Berlíne. Karvay koncertoval v mnohých krajinách Európy, v Ázii, Južnej a Severnej Amerike. V súčasnosti patrí medzi špičkových európskych virtuózov.

Komorný orchester Konzervatória J. L. Bellu Banská Bystrica bol založený v roku 1994. Od začiatku svojej existencie aktívne účinkuje na koncertoch v banskobystrickom regióne, na území celého Slovenska i v zahraničí. V rokoch 1995 – 1996 pod taktovkou Enrica Volpeho absolvoval orchester dva zájazdy do Talianska a v roku 1997 pod taktovkou Kataríny Koreňovej do Francúzska. Vlach orchester vedie od roku 1999. Vyštudoval hru na bajane v hudobnom učilišti, na Akadémii umení M. V. Lysenka a vysokej škole vo Ľvove na Ukrajine. Od roku 1998 učí hru na akordeón a diriguje komorný orchester na konzervatóriu. Z jeho triedy vyšlo viacero významných bajanistov, napríklad Michal Červienka.

Zdroj: TASR Foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM