Jakub Forgács Správy Samospráva

Humanitárne centrum v Bystrici hlási problém: ZOZNAM vecí, ktoré najviac potrebuje

Na výdaj pomoci bolo centrum po prvý raz otvorené v utorok 1. marca a odvtedy sme pomoc poskytli viac ako 4-tisíc utečencom. Teraz prosí o pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Humanitárne centrum v Bystrici hlási problém: ZOZNAM vecí, ktoré najviac potrebuje
1
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Už viac ako mesiac trvá vojna na Ukrajine a nedostatok potrebných zásob začína pociťovať aj Humanitárne centrum na pomoc utečencom v Banskej Bystrici. Tomu poskytol priestory vo svojom bývalom očkovacom centre na Komenského ulici Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý zabezpečuje aj distribúciu pomoci k utečencom, ubytovaným na jeho internátoch v ďalších mestách kraja. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Pomoc tisícom utečencov

„Humanitárnu pomoc sme začali zbierať prakticky okamžite, už deň po vypuknutí vojny, teda 25. februára. Na výdaj pomoci bolo centrum po prvý raz otvorené v utorok 1. marca a odvtedy sme pomoc poskytli viac ako 4-tisíc utečencom,“ hovorí Zuzana Úradníčková, vedúca kancelárie predsedu BBSK a koordinátorka centra.

Centrum je pre výdaj pomoci otvorené dvakrát do týždňa (v utorok od 15.00 do 18.00 hod. a v sobotu od 9.00 do 12.00 hod.) a počas každého z týchto dní vydá približne tonu potravín, hygieny a drogérie. Okrem toho tu nájdu utečenci aj odevy, obuv, kočíky a potreby pre deti, uteráky, obliečky, plachty, vankúše a paplóny.

„To, čo najviac chýba a po čom je aj najväčší dopyt, sú základné trvanlivé potraviny a potreby osobnej hygieny a drogérie. Prosíme všetkých – ak môžete, pomôžte a prineste chýbajúce položky podľa zoznamu na Komenského 12 buď počas výdajných dní, alebo si dohodnite individuálny termín vopred na humanitarnapomoc@bbsk.sk,“ dopĺňa Zuzana Úradníčková.

Zoznam potrebnej pomoci nájdete v priloženej galérii.

Pomoc z Francúzska

So žiadosťou o hmotnú humanitárnu pomoc pre utečencov sa BBSK kraj obracia aj na svoj partnerský región vo Francúzsku – Département de la Loire.

„Naše partnerské kraje v Česku, Maďarsku a Poľsku sa boria s rovnakými problémami ako my, veríme však, že z Francúzska by pomoc pre utečencov z Ukrajiny mohla prísť. Treba si uvedomiť, že napojenie na systém dávok v hmotnej núdzi trvá približne mesiac a za ten čas sú utečenci u nás prakticky odkázaní na našu pomoc,“ uzavrel predseda BBSK Ján Lunter.

„Župa vo svojich vlastných internátoch poskytla do dnešného dňa ubytovanie viac ako 170 utečencom, v spolupráci s obcami, mestami, štátnymi i neziskovými organizáciami pomáha s umiestňovaním detí do škôl a škôlok. Zabezpečuje službu telefonického tlmočenia pre lekárov a lekárnikov v prípadoch, kedy jazyková bariéra bráni kvalifikovanému ošetreniu či poskytnutiu služby. Pracuje tiež na systémovej pomoci s hľadaním zamestnania, jazykovým vzdelávaním i sociálnym a psychologickým poradenstvom,“ dodala Štepáneková.

Ďalšie aktuálne správy

Humanitárne centrum hlási problém
1
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM