Monika Obrtalová Kultúra

Hudba a vesmír a Prstoklady

Vernisážou výstavy vo štvrtok 6. októbra o 16.00 hodine sa otvorí v Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici inšpiratívna výstava autorky Květoslavy Fulierovej - Hudba a vesmír. Súčasne s výstavou predstaví spisovateľka Etela F

Květoslava Fulierová a jej vrodený cit pre hudbu a maľbu sa odzrkadľuje v jej doterajšej tvorbe. Obidva aspekty sa natrvalo stali súčasťou jej života. Pohľad na jej obrazy nám zaručuje dvojitý zážitok, výtvarný a hudobný. Prezentovanou výstavou spája autorka hudbu a vesmír ako dva aspekty predstavujúce nekonečnosť a farebnosť. Jednou z techník, ktorú využíva je grafika spojená s fotografiou. Diela zachytávajú hudobné vystúpenia a koncerty, pri ktorých máme pocit, že stojíme priamo v centre diania. Jej početné výstavy oslovili verejnosť v Európe, ale aj vo svete (Česká republika, Rusko, Francúzsko, Japonsko, Kanada a mnohé iné). Poctu prostredníctvom diel vyjadrila mnohým domácim majstrom a svetovým velikánom (napríklad Chopinovi, Stravinskému, Suchoňovi, Smetanovi, Cikkerovi, Bernsteinovi). Diela budú prístupné do 4. novembra 2011.

Spisovateľka Etela Farkašová predstaví 6. októbra 2011 v Galérii v podkroví ŠVK svoju najnovšiu zbierku poézie Prstoklady. Autorka sa v súčasnosti venuje esejistickej a literárnej tvorbe. Skúma vzťahy vedy a umenia. Motívy hudby sa v jej textoch objavujú asi najčastejšie. Aj z tohto dôvodu existuje spriaznenosť s Květoslavou Fulierovou, ktorá predstavovanú knihu ilustrovala. Poetkine výpovede majú pokojný a meditatívny tón, ale zároveň pevnú a jednoduchú štruktúru. Za svoju tvorbu získala viaceré ocenenia (napríklad 1978 cena Ivana Krasku za literárny debut, 1997 Cena spolku Slovenských spisovateľov, 1992 a 1993 cena SLF za filozofické eseje, 2004 Zlatý čestný odznak Rakúskej republiky za činnosť v záujme rakúsko – slovenskej kultúrnej spolupráce).

Zdroj: ŠVK Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM