Monika Obrtalová Kultúra

Hromy a blesky na Radnici

Kornel Horváth a Gábor Dornyei – dva pojmy na hudobnej scéne, ktorých hra na bicích a perkusiách je vodopádom energie, šťastia, ale aj vnútorného nepokoja, zároveň smútku a neuveriteľných pocitov fantastického sveta. Inými slovami – Duo hrom – majst

Hoci obaja sú pôvodom Maďari, ich hudba je prúdom, ktorý preteká Latinskou Amerikou, Afrikou, Balkánom, aj Indiou, ale počuť v nej aj vplyvy New Yorku, či Los Angeles. Návštevníci ich koncertov z celého sveta hovoria, že ich hudba nepozná hranice a počuť pri nej znieť všetky odtiene farebného spektra, od červenej, cez bielu a čiernu. Intenzívny a jedinečný štýl ich hrania, unikátny prístup k hudbe a rozmanité nástrojové vybavenie je absolútnou špičkou.

Bubeníka Gábora Dornyeia zaraďujú medzi desiatich najlepších bubeníkov sveta. Dlhodobo žije v Londýne a koncertuje po celom svete. Jeho veľkosť spočíva v schopnosti zapojiť do hry všetky končatiny, čím vytvára dojem obrovského orchestra bubeníkov. Perkusionista Kornel Horváth je akýmsi vizionárskym hudobníkom, ktorého štýl a zvuk ponúka nové pohľady na bicie v 21. storočí. Jeho osobitý štýl a pestrý nástrojový park posilňujú rozmanitosť zvuku a ako hovoria odborníci – nástroje v jeho rukách nútia k životu. Radí sa medzi svetových klasikov osobitého štýlu hudby, za ktorý získal ocenenie Nositeľ národnej ceny Kossutha.

Prestížny hudobný anglický časopis im udelil vo svojom hodnotení najviac – päť hviezdičiek. Dvojica nahrala začiatkom roka 2011 prvé DVD „tHUNder Duo“, ktoré je od decembra minulého roka v digitálnej ponuke najväčšieho amerického vydavateľa v New Yorku „Hudson Music“. Ako duo získali umelci s týmto vydavateľstvo 5-ročnú exkluzívnu zmluvu, čím sa zaradili medzi takých top velikánov hudby ako Vinnie Colaiuta, Horacio El Negro Hernandez, či Chad Smith.

Toto výnimočné hudobné duo majú možnosť vidieť a počuť aj Banskobystričania na koncerte, ktorý sa uskutoční 15. marca o 19.00 hodine v Cikkerovej sieni na Radnici.

Zdroj: PKO Banská Bystrica Foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM