Tlačové správy

Hrdinský čin bystrických študentov: Pomohli zadržať zlodeja, ktorý okradol starenku

Ukázali odvahu a zachovali sa doslova ako hrdinovia. Adam s Marekom neváhali a pustili sa do naháňačky so zlodejom. Ako to celé dopadlo?

Ilustračný obrázok k článku Hrdinský čin bystrických študentov: Pomohli zadržať zlodeja, ktorý okradol starenku
Zdroj: Policajný zbor SR

Aj deti vedia skutky, ktoré si zaslúžia byť ocenené. Na to poukazuje projekt Detský čin roka, ktorého jubilejný 20. ročník prebieha pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Skutok bystrických študentov

Za dobré skutky detí môžu deti aj verejnosť hlasovať vo ôsmich kategóriách. V jednej z nich, v kategórii Pomoc ľuďom, sú nominovaní aj Adam s Marekom z bystrickej školy.

Príbeh „Adam a Marek chytili zlodeja peňazí“ napísal Adam Barbeník. Je o skutku, ktorý spolu s Marekom Sásikom vykonali v školskom roku 2019/2020, keď navštevovali 9. triedu na Strednej športovej škole, Trieda SNP v Banskej Bystrici.

Nečakaná naháňačka

Všetko sa odohralo 14. októbra 2019, keď Adam s Marekom išli zo školy. „Prechádzali sme sa po meste a zrazu počuli veľký krik: „Zlodej!!! Chyťte ho, ukradol mi dvestopäťdesiat eur.“ S kamarátom sme sa vyľakali a v rýchlosti zisťovali, čo sa deje,“ začal svoje rozprávanie Adam.

Ako spomenul, uvideli vyľakanú, asi osemdesiatročnú pani, od ktorej utekal muž so ženou.

„Žena sa utiekla schovať a muž s peniazmi utekal preč. S kamarátom sme sa za ním rozbehli a začali ho naháňať. Nebáli sme sa, ale boli sme strašne nahnevaní,“ pokračoval Adam.

„Stretli sme uja a prosili ho o pomoc, no on nás ignoroval a nepomohol. Bežali sme ďalej a kričali na zlodeja, nech stojí, že zavoláme políciu. On zastal, otočil sa a zahnal sa po nás,“ povedal Adam, ktorý priznal, že v tej chvíli sa už aj báli, že im môže ublížiť. Keď preto začal utekať, oni mu boli stále v pätách, ale už s odstupom.

Pomoc od taxikára

„Zlodej si myslel, že sa nám schová v kríkoch. Najprv nám zmizol, ale po chvíli sme ho zase uvideli. Vbehol do nočného klubu – herne. Potrebovali sme súrne pomoc od niekoho staršieho. Rozhliadli sme sa a na parkovisku pred nočným klubom stál taxík a v ňom taxikár,“ opisuje Adam. Spýtali sa ho teda, či videl bežať dnu muža, v rýchlosti mu vysvetlili, čo sa stalo a prosili ho, nech im pomôže ho chytiť, lebo okradol starú pani.

„Z taxíka vystúpil nabúchaný chlap, vbehol dnu a prišiel hneď s chyteným zlodejom pod krkom,“ spomína Adam.

„Našiel mu ukradnuté peniaze a pustil ho. S taxikárom a kamarátom sme sa vrátili na miesto činu a vrátili pani peniaze. Po chvíli prišla polícia, ktorej sme objasnili, čo sa stalo, policajti zavolali druhé hliadky a chytili páchateľa. Všetko sa dobre skončilo a s Marekom sme mohli ísť na tréning,“ dodal Adam.

Ako poznamenal, v škole dostali aj pochvalu, ale najlepšie na tom vraj bolo, že sa navyše uliali, lebo ich predvolali na policajný výsluch.

Podporiť Adama s Marekom môžete hlasom priamo TU.

PR – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Detskycin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM