Monika Obrtalová Kultúra

Hrajteže mi, hrajte!

Súčasťou bohatého vianočného programu v Banskej Bystrici je aj tradičný folklórny koncert Hrajteže mi, hrajte, ktorý Park kultúry a oddychu pripravuje so štúdiom RTVS Banská Bystrica. V tomto roku sa z finančných a organizačných dôvodov koná pod Urpí

Koncert sa uskutoční 9. decembra o 19.00 hodine v Evanjelickom kostole na Lazovnej ulici. V programe nazvanom Daj Boh šťastia tejto zemi sa predstavia známi folkloristi Anna Jakubíková, Anna Šatanová, Igor Danihel, ženská spevácka skupina a súbor Detva, Ľudová hudba Borievka, FS Telgárt a Hájiček z Chrenovca – Brusna.

Zaujímavosťou tohtoročného koncertu je aj ďalšia skutočnosť. Program Daj Boh šťastia tejto zemi je zostavený z autentických historických pastorálnych piesní, zachovaných zo zbierok chrenovského organistu Gašpara Drozda, ktorý žil v rokoch 1805 – 1874. Program obohatí aj FS z Telgártu, ktorá ponúkne viachlasné vianočné spevy v staroslovienčine, ktoré sa dodnes spievajú v tamojšom gréckokatolíckom chráme. K sviatočnej atmosfére prispeje aj známy banskobystrický rodák, herec a recitátor Juraj Sarvaš veršami Janka Jesenského, Ivana Kraska, Milana Rúfusa, Martina Rázusa a Mikuláša Kováča. Pod scenár a dramaturgiu koncertu sa podpísala hudobná redaktorka RTVS v Banskej Bystrici Miriam Kubandová.

Zdroj: PKO Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM