Jakub Forgács Správy

Hra svetla a tieňa nad hlavami Bystričanov: Mesiac sa postará o nevšedné vesmírne divadlo

Po čase nám obloha opäť ponúkne zaujímavú hru svetla a tieňa v podobe polotieňového zatmenia Mesiaca. Kedy sa oplatí zdvihnúť hlavu k oblohe?

Ilustračný obrázok k článku Hra svetla a tieňa nad hlavami Bystričanov: Mesiac sa postará o nevšedné vesmírne divadlo
4
Galéria
Foto: Stanislav Kaniansky

Slnko nie je bodový zdroj svetla, a preto tieň Zeme v priestore obklopuje kužeľovitý polotieň. Miesta v tieni nie sú osvetlené priamym slnečným svetlom. Ak sa do tejto oblasti dostane Mesiac svojou časťou, nastane jeho čiastočné zatmenie. Ak do nej vstúpi celý, potom nastane úplné zatmenie. informuje o tom Hvezdáreň v Banskej Bystrici na svojej facebookovej stránke.

„Povrch Mesiaca v polotieni je osvetlený iba časťou slnečného kotúča (čiastočne zakrytého Zemou), a preto pozvoľna klesá osvetlenie jeho povrchu. Pri pozorovaní voľným okom je úkaz málo výrazný,“ píše sa na stránke.

Po čase nám obloha ponúkne práve zaujímavú hru svetla a tieňa v podobe polotieňového zatmenia Mesiaca. To sa odohrá v noci 10. januára vo večerných hodinách.

Zatmenie môžete pozorovať spolu s hvezdármi na Komenského 12, v areáli Divadla Štúdio tanca. Začiatok polotieňového zatmenia bude o 18:09, najväčšia fáza úkazu o 20:11 a koniec polotieňového zatmenia o 22:13. „Pozorovanie je zdarma a prebehne iba v prípade priaznivého počasia,“ dodávajú.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj krásne zábery z pozorovania zatmenia Mesiaca v Bystrici, ktoré urobil Stanislav Kaniansky!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Úchvatné zábery zatmenia Mesiaca nad Bystricou
4
Galéria
Foto: Stanislav Kaniansky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM