Monika Obrtalová Kultúra

Hommage a Tibor Andrašovan

Pod týmto názvom sa bude konať vo štvrtok 5. mája o 19. 00 hodine v banskobystrickej Štátnej opere spomienkový koncert venovaný hudobnému skladateľovi Tiborovi Andrašovanovi. Pod taktovkou Igora Bullu v ňom vystúpia sólisti a orchester Štátnej opery

Zaznejú nielen árie z opier Hájnikova žena, Biela nemoc, operiet Figliar Geľo, Pánska volenka, ale aj známe piesne zo Slovenských dvojspevov či Šarišská polka. Tibor Andrašovan sa nezmazateľne zapísal do hudobnej histórie Slovenska. Zanechal veľkolepú hudobnú tvorbu, ktorá sa v minulom storočí stala symbolom slovenskosti.

Jeho hudba znela napríklad vo filmoch Rodná zem, Štvorylka, Rok na dedine, Očovské pastorále, Jánošík a mnohých iných. Svoj vzťah k tradíciám a ľudovej i súčasnej hudobnej kultúre vyjadril v cykle Tance zo Slovenska, v ktorom pre nás zachoval bohatosť ľudovej hudby z rôznych kútov našej krajiny. Banskobystrickí umelci si Tibora Andrašovana, tohto výnimočného človeka i skladateľa, uctia spomínaným koncertom, ktorý Štátna opera usporiada pri príležitosti 10. výročia jeho úmrtia.

Zdroj: Štátna opera Foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM