Jakub Forgács Hokej

Hokejové derby pod Urpínom: Zvolenčania si to prišli rozdať so svojím odvekým rivalom

Zápas 30. kola extraligy priniesol duel Bystrice so Zvolenom. Nad domácimi sa ako tieň vznášala vysoká prehra v predchádzajúcom vzájomnom zápase vo Zvolene a hoci si už nič podobné nepripúšťali, opak bol pravdou.

Ilustračný obrázok k článku Hokejové derby pod Urpínom: Zvolenčania si to prišli rozdať so svojím odvekým rivalom
Zdroj: Webnoviny.sk

Množstvo nepremenených šancí

Bystričania si osem inkasovaných gólov nepripúšťali, ba ani tri, ktoré lovili po dvoch tretinách z bránky. Pôsobili nevýrazne, no ich hlavnou chorobou bolo nepremieňanie šancí. V prvej tretine ich na oboch stranách bolo ako šafránu, v druhej už pribudli, zužitkovali ich však jedine hostia. ‚Baranov‘ posilnil už šiesty Američan Andrew Hamburg a aj on si na poste stredného útočníka musel odtrpieť derby zápas, ktorý úrovňou výrazne zaostal za očakávaním.

Chaos a odovzdanosť Bystričanov

V 26. min Meland prestrelil bránku, o minútu neskôr Hamburg naservíroval puk Hegyimu, ktorý zlyhal pred prázdnou bránkou, následne pálil White vedľa a v 30. min zakončil sériu nepremenených príležitosti domácich Hudec strelou z prvej, ktorú Šimko v bránke stihol vyraziť. Zvolenčania si od začiatku hrali to svoje, s presným plnením taktických pokynov. V 15. min otvoril nekompromisne skóre strelou pod žŕdku P. Zuzin po tom, čo akciu prekrásne vypracoval Brabenec.

V druhej tretine pridali ďalšie trefy v 33. min Síkela v presilovke, keď v tlačenici pred bránkou našiel z uhla voľnú štrbinu. Jasnú nadvládu hostí v góloch umocnil v 35. min Pokovič po nahrávke od Škvaridla a výborne zvládnutom sóle, čo už spôsobilo v domácich formáciách značný chaos a odovzdanosť.

Malá gólová náplasť

V tretej tretine tí najväčší optimisti čakali na čarovný obrat, no keby Škvaridlo v oslabení lepšie namieril, mohli Bystričania utŕžiť ďalší úder. Presilovka ‚baranom‘ o dvoch hráčov trvajúca 28 nevyšla, brankár Šimko všetko vychytal a keď v 44. min Škvaridlo bombou a P. Zuzin v presilovke o necelé dve minúty pridal po tečovanej strele piaty gól, vyhnal Kalembu z bránky a zažehnal už akúkoľvek pochybnosť o tom, kto sa stane aspoň v tomto predvianočnom čase hokejovým pánom Pohronia.

Čisté konto Šimka zrušil v 48. min príklepovým projektilom z uhla Handlovský a aspoň trochu zmiernil ranu po vysokej prehre, ktorú zasa posypal štipľavým korením v 58. min Čanky.

Hlasy po zápase

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: „V prvom rade sa ospravedlňujem fanúšikom, takéto výkony sú neakceptovateľné. Je to aj moja zodpovednosť, stanovujem taktiku, vyberám hráčov. Súper chcel viac, preto si odváža body. Čo nás zdobilo, to nás opustilo, nevieme sa nájsť, akoby sme zabudli hrať hokej. Asi treba urobiť nejaký zásah do kolektívu. Limituje nás aj množstvo zranených, naša hra nezodpovedá tabuľkovému postaveniu, búšili sme do plných, nadreli na šancu a keď sme si ju vytvorili, tak sme ju nepremenili. Potrebujeme nejaký impulz, aby sa niečo zmenilo, ja na pokuty nie som, nie som ich zástanca, sú aj iné spôsoby, ktoré prekonzultujeme.“

Július Šupler, kouč Zvolena: „My sme vedeli, že to nebude jednoduché a som rád, že chalani sa na zápas veľmi dobre pripravili. Poplnili všetky taktické pokyny do bodky, dohodli sme sa na spôsobe rozohrávky, prechodu do útoku, patrí im vďaka, urobili kus poctivej roboty.“

Peter Zuzin, autor dvoch gólov Zvolena: „V podstate som strelil len jeden gól, nie dva, ten druhý mali pripísať Škvaridlovi a nie mne. Zlepšili sme sa, presnejšie si nahrávame, udržíme sa na puku v tretine, viac strieľame, nekomplikujeme to. Nový tréner nás niečo naučil a vidieť posun k lepšiemu. Potešila ma aj pozvánka do reprezentácie, dúfam, že podám dobrý výkon. Nás takéto vysoké víťazstvá tešia, Bystričanov učite naopak. Hrali v kŕči, nám pomohol gól, padol, druhý, tretí a išlo to samo. Víťazstvo sme si užili, v šatni poriadne od radosti zakričali.“

Lukáš Handlovský, jediný strelec gólu B. Bystrice: „Nepozerá sa dobre na skóre, dobabrali sme to, prehrali sme si to sami, púšťali súpera do prečíslení, ktorý šance väčšinou aj premieňal. Takéto situácie nemôžeme ponúkať, najmä nie majstrovskému Zvolenu. V prvej tretine sa nám podarilo vytvoriť tlak, hra bola vyrovnaná, no potom sa zasa množili chyby, akých sme sa dopúšťali aj v predchádzajúcich zápasoch.“

HC'05 B. Bystrica – HKM Zvolen 1:6 (0:1, 0:2, 1:3)

  • Góly: 48. Handlovský – 15. P. Zuzin, 33. Síkela, 35. Pokovič, 44. Škvaridlo, 46. P. Zuzin, 58. Čanky
  • Rozhodcovia: T. Orolin, Kubuš – M. Korba, Rovenský
  • Vylúčení: 4:3, navyše Šimko (Zvolen) 10 min za nešportové správanie
  • Zmeny: 46. Košarišťan za Kalembu (B. Bystrica)
  • Presilovky: 0:2
  • Oslabení: 0:0
  • 1 855 divákov.
Hokejisti Zvolena deklasovali Banskú Bystricu
11
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM