Jakub Forgács Kultúra

Netradičný outfit primátora: Gogola počas horúčav v starodávnom prevleku

Primátor Gogola s manželkou v prevlekoch stredovekých radných vítali syna Márie Terézie Jozefa II. a jeho brata Leopolda II. Súčasná hlava mesta sa tak aktívne zapojila do inscenovanej reprízy Cisárskej vizitácie, ktorá sa v premiére uskutočnila vo vtedajšom bohatom baníckom meste pred 250 rokmi.

Aj keď v tridsaťstupňovom teple, asi hodinové sobotné podujatie prilákalo na banskobystrické námestie približne 2 000 ľudí, medzi nimi aj množstvo zahraničných turistov. Počuť bolo nielen angličtinu, ale aj španielčinu a francúzštinu či jazyky pobaltských štátov.

Tvorcovia podujatia vychádzali z rukopisu – denníka princa Leopolda, v ktorom sa zachovali podrobnosti a jeho dojmy z návštevy mesta. V úlohe rímskeho kráľa Jozefa II. mohli diváci vidieť herca Mareka Majeského. Nultý ročník Cisárskej vizitácie baníctva organizovalo mesto Banská Bystrica a banskobystrický Park kultúry a oddychu v spolupráci s baníckymi spolkami v Banskej Bystrici, Starých Horách a Španej Doline a Stredoslovenským múzeom.

Pri Barbakane čakali návštevníkov už od rána celodenné aktivity v podobe baníckych raňajok, baníckych hier, divadla a súťaží. Večer, od 21:00 sa Námestie SNP zmenilo na kvetinovú záhradu, ktorá pripomenula, ako si Banskobystričania v roku 1764 uctili vzácnu návštevu z Viedne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM