Marcel Páleš Správy

Hlasovanie študentov o prestížnom titule: Za hlavné mesto mládeže chcú Bystricu!

Slovenskí študenti by zo slovenských miest zvolili za Európske hlavné mesto mládeže Banskú Bystricu. Potvrdilo to internetové hlasovanie, ktoré uskutočnilo fórum Európskeho dialógu perspektívneho rozvoja.

Ilustračný obrázok k článku Hlasovanie študentov o prestížnom titule: Za hlavné mesto mládeže chcú Bystricu!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Európske hlavné mesto mládeže je prestížny titul udeľovaný na obdobie jedného kalendárneho roka. Mesto ocenené týmto titulom má možnosť prezentovať celoeurópskej verejnosti svoje kultúrne, spoločenské, športové a iné aktivity vo vzťahu k mladým ľuďom. „Naším prieskumom sme chceli zistiť, či mladí ľudia na Slovensku o tejto veci vedia a či si myslia, že niektoré zo slovenských miest má potenciál takúto cenu získať,“ uviedol koordinátor projektu Miroslav Hajnoš.

Banská Bystrica získala najviac hlasov!

Najviac hlasov, až 62, získala v prieskume Banská Bystrica, na druhom mieste skončila s 24 hlasmi Nitra a na treťom Bratislava, ktorá získala 23 hlasov. Na prieskume, ktorý sa uskutočnil v dňoch 28. marca až 28. apríla na stránke EDPR, sa zúčastnilo 244 respondentov vo veku do 15 do 30 rokov. Tri štvrtiny z nich (193) boli študenti stredných a vysokých škôl.

„Respondenti sa mali v prieskume vyjadriť, ktoré zo slovenských miest by podľa nich mohlo byť Európskym hlavným mestom mládeže v roku 2017,“ uviedol Hajnoš. Vysvetlil, že do roku 2016 sú už určení kandidáti na ocenenie. „Prihlášky sa posielajú vždy tri roky vopred, preto sme operovali s rokom 2017,“ dodal Hajnoš.

Titul udelí Brusel

Podľa neho sa prevažná väčšina respondentov (241) jednoznačne vyjadrila, že Slovensko by sa malo uchádzať o titul. Hajnoš dodal, že iniciatíva EDPR bude mládežníckemu a univerzitnému parlamentu v Banskej Bystrici tlmočiť odporúčanie uchádzať sa o zisk prestížneho ocenenia.

Titul Európske hlavné mesto mládeže udeľuje každý rok Európske mládežnícke fórum v Bruseli. Prvýkrát bol tento titul udelený v roku 2009 a jeho prvým držiteľom bol holandský Rotterdam. V tomto roku sa titulom hrdí slovinský Maribor.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM