Jakub Forgács Šport

HISTORICKÝ úspech bystrických džudistov: SENZAČNÉ, čo dokázali na domácom turnaji, FOTO

Najväčší úspech zaznamenali domáci Duklisti v prémiovej kategórii – do 100 kilogramov, ktorá je zároveň Memoriálom Zoltána Pálkovácsa.

Ilustračný obrázok k článku HISTORICKÝ úspech bystrických džudistov: SENZAČNÉ, čo dokázali na domácom turnaji, FOTO
10
Galéria
Foto: Branislav Slaný

Počas víkendu boli banskobystrické Štiavničky svedkami 40.ročníka medzinárodného turnaja SNP v džude mužov a žien. Toto podujatie na sklonku leta prilákalo do haly pod Urpínom kvalitné reprezentačné výbery z Poľska a Česka, ale aj džudistov z Francúzska, Holandska a ďalších európskych krajín. Informoval o tom tréner domácich džudistov Branislav Slaný.

Historický úspech

Ako spomenul, najväčší úspech zaznamenali domáci Duklisti v prémiovej kategórii – do 100 kilogramov, ktorá je zároveň Memoriálom Zoltána Pálkovácsa. Memoriál sa konal už štrnásty krát a je spomienkou na úspešného olympionika, ktorý v tejto váhe pretekal až do tragickej dopravnej nehody počas návratu zo zahraničnej súťaže.

„História turnaja si zrejme ani nepamätá, kedy pódiové umiestnenia v tejto váhovej kategórii získali všetci domáci džudisti! Finančná prémia za víťazstvo v tejto konkrétnej kategórii je 1000 eur, a tak sa tu každoročne stretne kvalitná konkurencia. Tohto roku sa Duklisti prehrýzli pavúkom až do finále,“ spomenul Slaný s tým. že Alex Barto porazil Petra Žilku. Zároveň v boji o tretie miesto Benjamín Maťašeje zvíťazil na Holanďanom Van Der Veldom a Viktor Ádám porazil v boji o bronz Čecha Bezděka. Striebornú medailu vo váhe do 73 kilogramov pridal ešte Matej Poliak.

Dominancia domácich

„Turnaj a sústredenie boli výborným štartom do nového olympijského cyklu a druhej časti sezóny. Na kvalitne obsadenom turnaji naši pretekári dominovali a ukázali svoje kvality a ambície do budúcnosti,“ skonštatoval spokojný tréner domácich Ján Gregor. Okrem kvalitných výkonov si turnaj udržuje svoje renomé už úctyhodných 40 rokov.

Spomienkou na históriu džuda v Banskej Bystrici je aj Memoriál Jiřího Syneka – prvého šéftrénera banskobystrických armádnych športovcov, v rámci ktorého sa vyhodnocuje najtechnickejší pretekár turnaja. „V tomto roku získal toto ocenenie Čech Chusniddin Karimov z TJ Sokol Praha Vršovice,“ dodal Slaný.

Zábery z podujatia nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
V OBRAZOCH: Pódiá v jednej váhovej kategórii získali všetci domáci džudisti
10
Galéria
Foto: Branislav Slaný
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM