Monika Obrtalová Rôzne

Hip-hop v Bystrici: Nepremeškajte svetové finále!

Hip Hop šialenstvo sa po dvoch ročníkoch celoeurópskej kvalifikácie opäť vracia do Banskej Bystrice, tentokrát v podobe svetového pohára jedného z najkvalitnejších Hip Hop podujatí sveta, Outbreak Hip Hop festival.

Od roku 2003 sa americký festival pravidelne organizoval na Floride, tentokrát sa ôsmy ročník prvýkrát uskutoční mimo územia USA, priamo v srdci Slovenska. Cez víkend tak obsadia Banskú Bystricu umelci a fanúšikovia tejto kultúry z viac ako 50 krajín sveta.

Festival Outbreak je zároveň celosvetovým vyvrcholením tanečnej súťaže v bboyingu. Víťazi viacerých kvalifikácií organizovaných na rôznych kontinentoch zabojujú priamo na mieste o titul svetového šampióna a vecné, resp. finančné ceny v hodnote až 10 000 EUR. Mesto Banská Bystrica túto prestížnu udalosť, na ktorú sa upriamuje celoslovenská pozornosť, podporilo sumou vo výške 4 500 eur. Výzvu od banskobystrickej samosprávy nasledovala aj Slovenská agentúra pre cestovný ruch, ktorá na festival prispela sumou 5 000 eur.

Hlavná časť festivalu štartuje zajtra v klube Ministry of Fun v Banskej Bystrici. Tento deň bude zasvätený kvalifikácii vo forme preliminačných battlov vo všetkých kategóriách. V sobotu 28. júla sa elita vybraných tanečníkov pobije o svetový titul. Hodnotiť ich bude exkluzívne trio, legendárny bboy všetkých čias a člen RockSteady crew Ken Swift (USA), držiteľ svetového titulu najprestížnej­šej súťaže

Red Bull BC One 2011 Roxrite (USA) a jeden z najrešpekto­vanejších bboyov v Európe, Freeze (Švédsko). V piatok a v sobotu budú writeri „čarovať“ s can-mi na 100 metrovej stene na parkovisku pred klubom Ministry a hlavným vchodom banskobystrického ESC. Tanečné kruhy budú môcť hostia vidieť v klube Ministry, ale aj na parkovisku, kde sa bude prezentovať live funky kapelka Comp&Neros zo Zvolena a Champion Sound z Prahy.

Atmosféru dotvorí MC freestyle battle, v porote s rešpektovaným Strapom, grilovačka a stánky s originálnou Hip Hop módou z USA. Samozrejme nesmie chýbať „tučná a divoká“ afterpárty v najväčšom a najmodernejšom klube na Slovensku – Ministry of Fun.

„Čerešničkou na torte je battle so zaujímavým konceptom KRAJINA vs. KRAJINA, ktorý dostane do varu celú Europa Shopping Center! Tak neseď doma a príď v nedeľu, 29. júla povzbudiť náš slovenský tím,“ vyzýva Miroslav Križan, jeden z hlavných organizátorov podujatia.

„Som veľmi rád, že udalosť takéhoto formátu sa bude odohrávať práve na pôde nášho mesta. Bude pre mňa cťou otvoriť tento prestížny festival, na ktorom si určite prídu na svoje nielen fanúšikovia hip hopu. Je to skvelá propagácia nášho mesta a verím, že podobných akcií na svetovej úrovni bude v Banskej Bystrici pribúdať,“ konštatoval primátor mesta Peter Gogola.

Návštevníkov čaká mnoho dní plných Hip Hop-u, na aký sme zvyknutí len z pozerania na YouTube. Každý, kto príde, bude mať možnosť byť celý čas pri tom, zažiť neopakovateľnú atmosféru, tráviť čas s najlepšími tanečníkmi sveta a baviť sa s nimi do ranných hodín. Nezmeškajte Outbreak 8 Hip Hop Festival – Svetové Finále 2012!

Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM