Stanislav Černák Kultúra

Helloween a Gamma Ray v Brezne: Legendárne kapely bavili nielen fanúšikov, ale aj seba

V rámci spoločného turné „Hellish Rock Tour Part II.“ sa v breznianskej Mestskej športovej hale predstavili legendárne nemecké kapely Helloween a Gamma Ray. Kto tam bol, určite neoľutoval.

Ilustračný obrázok k článku Helloween a Gamma Ray v Brezne: Legendárne kapely bavili nielen fanúšikov, ale aj seba
Foto: Jana Bosáková

Helloween stáli pri zrode nemeckého heavy/power metalu. Dnes už členovia oboch skupín Kai Hansen, Michael Weikath a Marcuss Grosskopf boli práve prvými ťahúňmi tejto scény. Prvé spoločné turné oboch kapiel z rokov 2007 a 2008 zaznamenalo veľký úspech a preto nebolo pochýb, že sa zopakuje.

My môžeme byť veľmi radi, že táto zostava sa predstavila aj dvakrát na Slovensku. Prvý koncert odohrali Helloween a Gamma Ray v Bratislave a druhý v Brezne, na ktorom sme boli aj my.

Začiatok koncertu sa žiaľ posunul až o hodinu a z avizovanej 19. hodiny sa prvá kapela predstavila predstavila až o 20. hodine. Nevďačnú úlohu navnadiť fanúšikov na hlavné hviezdy večera mali Brazílčania Shadowside. Ich heavy metal, ale nebol veľmi zaujímavý. Pozornosť najmä mužskej časti publika upútala na seba speváčka Dani Noldenová. Po hudobnej stránke zaujala kapela najmä coverom „Ace od Spades“ od legendárnych Motӧrhead.

Gamma Ray

Polhodinka v spoločnosti Shadowside ubehla vcelku rýchlo a všetko už bolo pripravené na vystúpenia Gamma Ray. Klasické úvodné intro, počas ktorého vychádzajú členovia kapely na pódium a hneď to na nás vybalia peckou „Anywhere in the Galaxy“ z albumu „Powerplant“. Gamma lúče mali k dispozícii približne hodinku hracieho času, počas ktorého nám predviedli aj dva nové songy z aktuálneho EP „Master of Confusion“, presnejšie rovnomennú pieseň a titulnú „Empire of the Undead“, ktoré naživo znejú oveľa lepšie ako zo spomínaného EP.

Vystúpenie si užívali všetci členovia kapely. Došlo aj na Kaiov Hansenov hit z čias Helloweenu Future World. Taktiež sa nezabudlo ani na piesne „Empathy“, „Rise“ a „To the Metal“ zo stále aktuálneho albumu „To the Metal“. Po poslednej skladbe sa kapela odobrala do zákulisia. Tí, ktorí už boli na koncerte Gamma Ray, vedeli, že to nie je ešte definitívny koniec. Na absolútny záver zahrala skupina neodmysliteľnú súčasť ich koncertov, skladbu „Send Me A Sign“, po ktorej sa s divákmi rozlúčila.

Helloween

Legendárne tekvice vymysleli naozaj originálny vizuálny úvod, kedy bola v popredí akási čierna sieť, ktorá bola vkusne osvetlená. Za nimi presvitali obrysy gitaristov Saschu Gerstnera a Michaela Weikatha. Za tónov skladby „Wanna Be God“ sa spomínaná sieť dostávala hore a nám sa v celej svoje kráse ukázala kompletná scéna, ktorá sa naozaj vydarila. Za úvodných tónov titulnej skladby z nového albumu „Nabatea“ vychádza spievajúc Andi Deris. Po nových skladbách prišiel na rad osvedčený hit „Eagle Fly Free“. Zo starších skladieb odznela ešte napríklad aj „Im Alive“.

Na tomto turné podporuje Helloween aktuálnu novinku „Straight Out of Hell“ a aj preto z tohto albumu odznelo päť piesní. Musím uznať, že nové skladby znejú naživo naozaj vynikajúco, najviac ma upútala hard rocková skákačka „Waiting for the Thunder“ a „Live Now!“. Kapela nezabudla ani predošlý album, z ktorého odohrali skladby „Where the Sinners Go“, Hell Was Made In Heaven“ a v prvom prídavku aj „Are You Metal?“. Mnohých fanúšikov určite potešili staré pecky „Falling Higher“ alebo „Power“. Po druhej menovanej sa kapele odobrala z pódia.

Nasledovali však ešte dva prídavky. Počas prvého odzneli už spomínaná „Are You Metal?“ a „Dr. Stein“. Helloween sa potom opäť odobrali do zákulisia. V druhom prídavku vyšiel s kapelou na pódium aj bývalý spevák a gitarista Helloweenu Kai Hansen, ktorý je v súčasnej dobe lídrom Gamma Ray. Kai si s chalanmi zahral medley skladieb „Halloween“, „How Many Tears“ a Heavy Metal (Is the Law) a dokonca v poslednej menovanej si aj zaspieval. Kapela bola nadšená a fanúšikovia tiež. Bolo vidieť, že si toto vystúpenie užívajú všetci. Ale to stále nebol vrchol večera.

Členovia Helloweenu spoločne s Kaiom zišli z pódia opäť dole. Po malej chvíli sa na pódium vrátili všetci, aj Helloween aj Gamma Ray a spoločne odohrali hit „I Want Out“, pri ktorom sa bavili všetci na pódiu, ale aj pod ním. Azda najviac si toto spoločné vystúpenie užívali starí dobrí kamaráti Kai Hansen a Marcus Grosskopf. Myslím, že kto videl tento záver bude so mnou súhlasiť, že vidieť všetkých týchto hudobníkov pokope na jednom pódiu je zážitkom na celý život.

Helloween a Gamma Ray v Brezne
29
Galéria
Foto: Jana Bosáková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM