Aktualizované Krimi

Hasiči likvidujú požiar pri obci Bystrá najmodernejším vrtuľníkom, ktorý má premiéru, FOTO

Hasiči momentálne zasahujú v lesnom teréne v katastri horehronskej obce Bystrá.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči likvidujú požiar pri obci Bystrá najmodernejším vrtuľníkom, ktorý má premiéru, FOTO
11
Galéria
Zdroj: VzS OS SR

Nedostupný terén

Na Horehroní musia riešiť požiar, ktorý vypukol v nedostupnom lesnom teréne. „Hasiči smerovali k požiarisku peši viac ako hodinu, pričom po ďalšou prieskume bol na zásah vyžiadaný vrtuľník Letky Ministerstva vnútra SR,“ informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Vrtuľník bude čerpať vodu z vodnej nádrže Krpáčovo. „Na mieste zasahujú hasiči z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí skupina Stred a príslušníci z Brezna, Zvolena a Banskej Bystrice“ dodala Farkasová.

S požiarom v ťažko dostupnom teréne bojovali niekoľko dní hasiči vlani. Ani po 24 hodinách sa im nepodarilo lokalizovať požiar lesa pri obci Polomka v okrese Brezno. Hasičom prácu od začiatku komplikoval silný vietor a ťažko dostupný terén.

Prvý zásah vrtuľníka

Aktualizované 19:50: Ozbrojené sily nasadili na hasenie požiaru v ťažko dostupnom teréne vrtuľník Black Hawk v katastri obce Bystrá (pod Chopkom).

„Na hasenie bol po absolvovaní predpísaného výcviku po prvýkrát nasadený vrtuľník UH 60 M Black Hawk. Aj týmto ozbrojené sily potvrdzujú, že nová moderná technika bude slúžiť na zabezpečenie úloh v prospech všetkých občanov Slovenskej republiky a vojaci sú tu pre nich nepretržite,“ informuje ministerstvo obrany.

Podľa Milana Bartoša z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici k jeho úplnej likvidácii do pondelňajšieho večera zrejme nedôjde. Oheň sa rozhorel v pondelok popoludní na území štyroch až piatich hektárov, navyše v ťažko dostupnom lesnom teréne.

„Je tam silné zadymenie, nalietavajú vrtuľníky letky Ministerstva vnútra SR a vojenský Black Hawk z Prešova. Zasahuje pri ňom asi 15 hasičov so šiestimi kusmi techniky. Nemáme to ešte pod kontrolou a do večera ho zrejme mať ani nebudeme. Je to ťažko dostupný terén. Naši chlapi tam museli ísť pešo hodinu a pol. V noci sa to nedá, zajtra budú pokračovať a dohášať,“ reagoval pre TASR Bartoš.

Požiar v Bystrej
11
Galéria
Zdroj: HaZZ
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM