Monika Obrtalová Rôzne

Gymnázium získalo peniaze na unikátny projekt

Nadácia Ekopolis a spoločnosť ZSE Energia vyhlásili nedávno súťaž na podávanie projektov zameraných na energetickú úsporu a vzdelávanie v tejto oblasti. Z investičných projektov získal najvyššiu podporu ten z Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystr

O podporu z fondu Živá energia sa uchádzalo celkovo 50 žiadateľov. Z investičných projektov najviac zaujal projekt rekonštrukcie osvetlenia indukčnou a ASO technológiou, ktorý predložilo práve spomínané gymnázium. „Jedná sa o novú technológiu osvetlenia s 50 percentnou úsporou elektrickej energie, a to pri dodržaní minimálne rovnakých svetelno-technických podmienok ako doteraz,“ povedala bližšie o výhodách unikátnej technológie riaditeľka gymnázia Tatiana Paľová. Projekt zrealizujú počas letných prázdnin a jeho výsledky pocítia aj samotní študenti na vlastnej koži. „Od septembra sa budú žiaci na hodinách fyziky oboznamovať s novými technológiami osvetlenia a s ich kladným dopadom na životné prostredie. Budú mať možnosť porovnávať parametre osvetlenia v jednotlivých častiach budovy školy. Napríklad môžu merať svietivosť v učebniach s novou a starou technológiou,“ vysvetľuje Paľová.

Na projekt získala škola najvyšší príspevok v hodnote 13 200 eur. „Sme veľmi radi, že tentokrát sme boli úspešní. To, že sme získali najviac financií prikladáme najmä dobrým výsledkom našich žiakov. Hovorí za nich nielen výborný prospech, ale aj úspechy na rôznych medzinárodných a športových súťažiach," chváli riaditeľka svojich zverencov. Autorom projektu je zástupkyňa riaditeľky Beáta Štubňová a za odbornou časťou stojí bývalý žiak bystrického gymnázia Igor Kúšik a jeho otec. „V súčasnosti sa kladie dôraz na energetickú náročnosť budov jednotlivých škôl, ale finančných prostriedkov nie je veľa. Aj toto je cesta, ako znížiť spotrebu elektrickej energie výmenou svietidiel, ktoré budú ekologicky výhodnejšie s vyššou svietivosťou a hlavne zdraviu prospešnejšie,“ dodáva riaditeľka na záver.

moo Foto: facebook.com

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM