Monika Obrtalová Rôzne

Gymnázium J.G. Tajovského obnovia za 2 milióny eur!

Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského sa onedlho dočká významnej finančnej injekcie z európskych fondov. Podarilo sa mu totiž uspieť so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok, vďaka ktorému sa škola nielen zateplí, ale získa aj nové informačné a kom

Výraznejšiu investíciu potrebovalo toto gymnázium už dlhšiu dobu. Budova školy bola totiž postavená ešte v roku 1976, čomu zodpovedá aj jej vysoká energetická náročnosť a celkovo zlý technický stav. Aj napriek dosahovaným úspechom jej žiakov je vybavenie školy informačnými technológiami v učebniach nedostatočné a zastarané, keď až 39 počítačov má viac ako 4 roky. V budúcom roku by však mal byť tento stav minulosťou. Škola totiž získa na svoju obnovu takmer 2,1 milióna eur zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

Žiadateľom o pridelenie finančných prostriedkov bol Krajský školský úrad v Banskej Bystrici, ktorému sa napokon projekt s názvom „Škola a prostredie patria k sebe“ podarilo úspešne presadiť. „Verejné obstarávanie na dodávateľa stavebných prác už bolo konečne realizované, v súčasnosti prebieha realizácia verejného obstarávania na informačné technológie,“ uviedla riaditeľka Gymnázia J.G. Tajovského Tatiana Paľová. Cieľom projektu je zlepšenie podmienok pre realizáciu vzdelávacieho procesu a zvýšenie kvality vzdelávania. Ako sa uvádza vo schválenom projekte, za získané financie bude gymnázium kompletne zateplené, vymenia sa okná, doplní interiérové vybavenie a obstarajú sa nové informačné a komunikačné technológie, ako napríklad počítače. Na škole tiež budú vybudované nové odborné učebne a jazykové laboratóriá, čo bude mať pre ďalší rozvoj školy mimoriadny význam. Okrem toho sa gymnázium inštaláciou schodolezu stane prístupným pre imobilných žiakov a bude tak bezbariérové.

V tomto prípade ide už o tretí europrojekt, ktorý sa na jednom z najznámejších gymnázií v Banskobystrickom samosprávnom kraji realizuje. Doteraz však išlo o menšie projekty v celkovej hodnote približne 100 tisíc eur zamerané len na vzdelávanie zamestnancov. V tomto prípade teda pôjde o prvú investíciu zo štrukturálnych fondov, ktorá sa dotkne samotnej infraštruktúry a vybavenia gymnázia. „Ešte viac sa tým posilní význam tejto školy, ktorá je z hľadiska šírky vyučovacieho procesu jediná svojho druhu na strednom Slovensku, čím je daný jej nadregionálny charakter,“ uvádza projekt.

gr Foto: facebook

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM