Monika Obrtalová Rôzne

Gogola: Utiahli sme si opasky o tri dierky

Aj takéto slová z úst primátora Banskej Bystrice majú byť podľa neho odpoveďou na to, prečo sa magistrátu podarilo ušetriť v porovnaní s januárom 2010 a januárom 2011 takmer jeden milión eur. Mesto síce funguje len v rozpočtovom provizóriu, no po sch

„Tým, že sme hradili len položky, ktoré jednoducho musíme uhrádzať v režime rozpočtového provizória, ušetrili sme takmer jeden milión eur,“ vysvetlil primátor mesta Peter Gogola, podľa ktorého išli financie len na verejné osvetlenie, likvidáciu komunálneho odpadu, čistenie ulíc, dotáciu na MHD, platy zamestnancov úradu, učiteľov, policajtov a splátky leasingov a úverov. „V minulom roku išlo mesto podľa schváleného rozpočtu. V ňom boli zahrnuté viaceré položky, ktoré sa samozrejme účtovali. V provizóriu hradí mesto len to, čo musí. Prirovnal som to k tomu, že sme si utiahli opasok o tri dierky, ale ukázalo sa, že táto dierka priniesla celkom zaujímavú úsporu,“ povedal Gogola.

Magistrát počíta s tým, že peňazí z mestskej kasy ubudne viac, keď poslanci schvália rozpočet na tento rok. Vedenie mesta nechce totiž financovať len nutné položky, ale z financií chce hradiť aj kapitálové výdavky.// „Máme záujem investovať napríklad do projektu budovania cyklotrasy a pokračovania rekonštrukcie miestnych komunikácií,“// vysvetlil primátor. Schválenie rozpočtu a investovanie kapitálových výdavkov do projektov rozvoja infraštruktúry však neznamená koniec diéty na magistráte. „V ďalšej fáze budeme rozhodne hľadať rezervy a úspory vo fungovaní mestského úradu. Súvisí to aj s pripravovanou reorganizáciou štruktúry úradu,“ povedal primátor hoci celú vec odmietol bližšie konkretizovať. „Všetko potrebné sa dozviete na marcovom zasadnutí mestského zastupiteľstva,“ komentoval stručne Gogola.

Zasadnutie mestského parlamentu sa bude konať 29. marca a okrem samotného predostrenia plánu na reorganizáciu mestského úradu bude jedným z hlavných bodov práve schválenie rozpočtu, ktorý len pred pár dňami prerokovala komisia mestského zastupiteľstva a mestská rada.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM