Marcel Páleš Kultúra

Generál Štefánik a jeho hviezdy zaklopú v Banskej Bystrici: Už čoskoro!

30. mája o 15,30 bude v reprezentatívnych priestoroch Thurzovho domu na Nám. SNP o M.R. Štefánikovi slávnostne otvorená výstava. Neskončí to však len výstavou, ale počas júna a júla prídu aj ďalšie sprievodné podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Generál Štefánik a jeho hviezdy zaklopú v Banskej Bystrici: Už čoskoro!
Zdroj: TASR

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pripravuje výstavu pod názvom Generál a jeho hviezdy, ktorá prezentuje poprednú postavu moderných slovenských dejín – generála, astronóma, cestovateľa, vedca, politika, ale najmä veľkého syna nášho národa – Milana Rastislava Štefánika.

V čom je výstava jedinečná?

„Naša inštitúcia v spolupráci so Spoločnosťou M.R. Štefánika prináša výstavu, aká ešte o M.R. Štefánikovi doposiaľ nebola,“ uviedla koordinátorka Thurzovho domu Gabriela Kováčová.

Výstava ponúka okrem priestoru na interaktívne oboznámenie sa detí s osobnosťou M.R.Štefánika prostredníctvom jeho ciest po svete, aj jedinečné dobové fotografie, knihy, noviny, ale aj predmety z jeho pozostalosti, ktoré sú v rukách súkromných zberateľov a doposiaľ ešte neboli nikdy verejnosti predstavené.

Predzvesť Roku Štefánika 2014

Pripravovanou výstavou plánujú pripomenúť výročie narodenia a úmrtia M. R. Štefánika. „Táto výstava je zároveň predzvesťou „Roka Milana Rastislava Štefánika“, ktorý bude vyhlásený na budúci rok, t. j. v roku 2014, kedy si pripomenieme 135. výročie jeho narodenia a 95. výročie jeho úmrtia,“ podotkla Kováčová.

Počas výstavy budú v expozíciách Stredoslovenského múzea (v Thurzovom dome a v Tihányiovskom kaštieli) pripravené sprievodné kultúrno-spoločenské podujatia.

Prehľad plánovaných sprievodných podujatí k výstave GENERÁL A JEHO HVIEZDY (30.5. – 28.7.2013)

Beseda, P. KANIS: Z Poroby do Vlasti

  • 12.6.2013 o 9,30­hod. (pre žiakov/ študentov II.stupňa ZŠ/SŠ/VŠ)
  • o 14,30hod. (pre verejnosť)
  • Sakrálna sieň v Thurzovom dome, Nám. SNP 4 Banská Bystrica
  • beseda s Pavlom Kanisom o jeho dokumente venovanom M.R. Štefánikovi
  • premietanie I. a IV. dielu dokumentu ŠTEFÁNIK. PRÍBEH HRDINU
  • voľné rozprávanie Pavla Kanisa o zážitkoch z natáčania, ale aj o ďalších dvoch nedokončených dieloch štvordielneho dokumentu o M.R. Štefánikovi

Cestovateľský utorok, VOJTECH RUŠÍN: Vedecké cesty astronóma Štefánika po svete

  • 2.7.2013 o 20,4­5hod.
  • záhrada Tihányiovského kaštieľa (v prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční v priestoroch kaštieľa), Radvanská 27 Banská Bystrica
  • rozprávanie Vojtecha Rušína o jeho ceste po svete, po stopách M.R.Štefánika za pozorovaním Slnka

Cestovateľský utorok, JIŘÍ TESAŘ: Zo Slovenska na Tupai a Tahiti

  • 23.7.2013 o 20,4­5hod.
  • záhrada Tihányiovského kaštieľa, (v prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční v priestoroch kaštieľa), Radvanská 27 Banská Bystrica
  • rozprávanie cestovateľa a režiséra Českej televízie príbeh o tzv. „Štefánikovom ostrove“ alebo „Novom Slovensku“ spojené s premietaním rovnomenného dokumentu a prezentáciou fotografií z jeho natáčania

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM