Michal Majer Kultúra

Galéria v podkroví predstaví originálnu textilnú koláž

Banskobystrická umelkyňa Zdenka Peerová sa po roku vracia do Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici so svojou novou výstavou. Priestory Galérie v podkroví v Štátnej vedeckej knižnici budú po dobu troch týždňov zdobiť umelecké práce tejto talent

Výstava pod názvom „Textilná koláž“ je prvou samostatnou prezentáciou textilnej tvorby, ktorej sa umelkyňa venuje už od polovice 80-tych rokov 20. storočia. Ťažiskom Peerovej tvorby sú tzv. závesné textilné obrazy, ktoré vypovedajú o jej bohatých grafických skúsenostiach a autorských technikách. V jej tvorbe nájdeme abstraktné diela s myšlienkovým odkazom na poéziu českého básnika Josefa Peterku, ale aj Milana Rúfusa, Miroslava Válka alebo Ľubomíra Feldeka.

Vo svojej tvorbe využíva zaujímavú techniku, keď pomocou bavlnených priadzí vytvára rôzne obrazce s rastlinnými a geometrickými motívmi. Jej súčasná umelecká činnosť je voľným pokračovaním tvorby v intenciách odevného a textilného dizajnu. Vo voľnej tvorbe naďalej rezonujú témy s odkazom na poéziu Josefa Peterku, ktoré spolu s autorkinými myšlienkami tvoria silné väzby.

Výstava „Textilná koláž“ bezpochyby zaujme svojou originalitou umeleckých diel, ktoré budú verejnosti sprístupnené v období od 16.08.2012 do 07.09.2012. Mi­lovníci umenia, ale aj laická verejnosť tak budú mať možnosť presvedčiť sa na vlastné oči o rôznorodosti, originalite a umeleckom nadaní svojej rodáčky.

bystrica24.sk/ŠVK BB

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM