Michal Majer Kultúra

Galéria prezentuje prístupy Fischerovho ateliéru

V Bethlenovom dome banskobystrickej Stredoslovenskej galérie sprístupnili výstavu PLUS MINUS XXI Reloaded. Prezentáciu tvorby vybraných absolventov a študentov ateliéru ±XXI Daniela Fischera z katedry maľby a iných médií Vysokej školy výtvarných umen

Ako TASR priblížila mediálna pracovníčka Stredoslovenskej galérie Iveta Mečiarová, „cieľom výstavy nie je komplexné a vyčerpávajúce predstavenie všetkých absolventov ateliéru Fischera“. Prostredníctvom prezentovaných diel sa výstava usiluje dokumentovať široké spektrum umeleckých prístupov a stratégií rozvíjajúcich sa v tomto ateliéri. Tie napriek svojej odlišnosti spája spoločná snaha autorov o uchopenie umeleckého diela ako celku. Umelci sa snažia o neustále analytické skúmanie a premýšľanie o umeleckej tvorbe. „Ústrednou témou ateliéru Daniela Fischera je skúmanie podstaty obrazu a sledovanie procesov jeho vzniku s vysokou mierou konceptuálneho uvažovania,“ uviedla.

Podľa Mečiarovej možno zjednodušene povedať, že na jednej strane figuruje v ateliéri maľba, druhú skupinu tvoria autori, ktorí klasické médium maľby opustili v prospech videa, inštalácie, objektu, no k maľbe sa priebežne stále vracajú. Alebo maliarske médium, prostredníctvom jeho kombinácie s inými médiami sa posúvajú autori ďalej do polohy objektu a inštalácie. Svoju premiéru mala prezentácia minulý rok v Dome umenia v Bratislave. Na výstave v Banskej Bystrici doplnila pôvodný výber tvorba čerstvých absolventiek Eriky Miklóšovej a Csilly Polákovej a študentky Dity Kaplanovej.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM