Jakub Forgács Správy

Gajdoš poďakoval vojakom za prehliadku k SNP. Hlásenia o poškodení cesty neevidujú

Prehliadka podľa Gajdoša ukázala, ako ďaleko armáda pokročila s modernizáciou i vystrojovaním vojakov, ktoré býva často kritizované.

Ilustračný obrázok k článku Gajdoš poďakoval vojakom za prehliadku k SNP. Hlásenia o poškodení cesty neevidujú
32
Galéria
Zdroj: TASR

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) je hrdý na vojakov a vojačky, ktorí sa podieľali na slávnostnej vojenskej prehliadke v Banskej Bystrici pri príležitosti 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Uviedol to na piatkovej tlačovej konferencii spoločne s náčelníkom Generálneho štábu (GŠ) Ozbrojených síl (OS) SR Danielom Zmekom.

Prehliadka bola poďakovaním bojovníkom SNP, ale aj spôsobom, ako zvýšiť dôveryhodnosť armády v očiach občanov, priblížil Gajdoš. „Jednoznačne potvrdili, že sú silným, pevným a stabilným pilierom bezpečnostného systému našej Slovenskej republiky,“ povedal na adresu zúčastnených vojakov. Pripomenul tiež množstvo úsilia, ktoré museli vynaložiť. Podľa Zmeka posilnili vojaci nielen dôveru ľudí, ale aj vzájomnú súdržnosť.

Prehliadka podľa Gajdoša ukázala, ako ďaleko armáda pokročila s modernizáciou i vystrojovaním vojakov, ktoré býva často kritizované. Poznamenal, že neevidujú žiadne hlásenia o poškodení cestnej infraštruktúry.

Podľa Zmeka začali s prípravou prehliadky v januári, čo zhodnotil ako „extrémne krátky“ čas na realizáciu. Vyše 200-stranový plán podpísali na začiatku júna. Informoval, že na prehliadke sa zúčastnilo 1915 profesio­nálnych vojakov so 196 kusmi techniky a 15 kusmi leteckej techniky. Jedno pásové vozidlo vypadlo, príčinou bola podľa Zmeka banálna porucha, ku ktorej došlo tesne pred podujatím.

Organizovať prehliadku každý rok by Zmeko neodporúčal. „Treba nájsť správnu strednú cestu, ako sa prezentovať na verejnosti,“ skonštatoval.

Zriadenú infolinku podľa ministra občania využívali hlavne na informácie o dopravných obmedzeniach počas prehliadky.

Pozrite si atmosféru osláv i prejavy Zuzany Čaputovej, Petra Pellegriniho a Andreja Danka na videách a fotkách v priloženej galérii!

Foto: ilustračné

FOTO: Momenty z osláv výročia SNP v Banskej Bystrici
32
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM