Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Živá reťaz, aká nemá v histórii obdobu. Dokázala spojiť Bystricu so Zvolenom

Dych vyrážajúce zábery spolupatričnosti. Tisícky ľudí sa pochytali za ruky, aby pred 30 rokmi vytvorili úchvatnú živú reťaz. Spomínate si?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Živá reťaz, aká nemá v histórii obdobu. Dokázala spojiť Bystricu so Zvolenom
5
Galéria
Zdroj: Nociarová, Béreš, Trnka

V archívoch ŠtB sa o pripravovanej akcii písalo už pár dní pred ňou. "K medzinárodnému dňu ľudských práv 9.12.1989 v mestách Banská Bystrica a Zvolen sa na plagátoch objavujú výzvy k uskutočneniu živej reťaze. Akcia sa má uskutočniť o 15:30 rozostavením účastníkov po diaľnici (20 km) medzi uvedenými mestami. O 16:00 majú účastníci zapáliť sviečky,” uvádza správa ŠtB Banská Bystrica zo 6. decembra 1989.

Spojenie znepriatelených miest

Skutočne, podarilo sa. V sobotu 9. decembra 1989 spojila mestá Banská Bystrica a Zvolen ľudská reťaz z tisícok ľudí. Jej účastníci tak manifestačne podporili študentské hnutie, občianske iniciatívy Občianske fórum a Verejnosť proti násiliu a pripomenuli si svetový Deň ľudských práv. Pochytaní za ruky či zástavy, občerstvujúci sa teplým čajom, dokázali niečo, z čoho aj dnes naskakujú zimomriavky na tele.

Na tento deň spomínajú aj banskobystrické osobnosti novembra 1989. „Banská Bystrica a Zvolen sa za minulého režimu nemali rady. V krajskom meste žili takmer samí Pažravčania, vo Zvolene len kadejakí Bryndziari,“ prezradil niekdajší predseda občianskej iniciatívy Verejnosť proti násiliu v Smrečine Pavol Katreniak, podľa ktorého však ľudia na námestiach znepriatelených miest v Novembri 1989 spievali o láske. „Neviem v koho hlave sa zrodil nápad, prekonať hlúpu rivalitu vytvorením živej reťaze. Jej ohnivkom som sa stal kdesi v Kráľovej. Pri spojení rúk som mal silné vedomie, že averzia voči mestu, kde som vyštudoval vysokú školu, zo mňa navždy odchádza. A že veď bryndzové halušky sú fantastické jedlo,“ dodal.

Veľký pocit spolupatričnosti

„Najkrajšie chvíle pre mňa v roku 1989, okrem narodenia druhej dcéry, boli generálny štrajk 27.novembra 1989 na Milana naplnený nadšene burácajúci bystrický ring (Námestie SNP) a neuveriteľne krásna pomikulášska živá reťaz 9. decembra 1989, keď sme spoločne podanými rukami spojili Bystricu so Zvolenom, Pažravú s Bryndziarmi, alebo ak chcete Neusohl a Sohl,“ píše vo svojich spomienkach jeden zo zakladajúcich členov Strany zelených Milan Lichý.

„9. decembra popoludní sme sa najmä autobusmi pozvážali po celej trase rýchlostnej cesty z Banskej Bystrice do Zvolena. Naša dosť početná skupina "zelených“ bola blízko Sielnice a myslím, že tam už boli prví Zvolenčania,„ spomína Lichý. Ako pokračoval, keď boli všetci na svojich miestach, prišiel reťazou pokyn na podanie rúk. "Atmosféra to bola parádna. Viem, že taký pocit spolupatričnosti už hádam nikdy nezažijem. Bola vtedy aj riadna zima, ale nevadilo nám to. Ktosi porozvážal čaj a na zimu sme zabudli,“ dodal.

Pozrite si v priloženej fotogalérii, ako vyzerala úchvatná ľudská reťaz, ktorá spojila Banskú Bystricu so Zvolenom!

Autori foto: Nociarová, Béreš, Trnka

V OBRAZOCH: Živá reťaz spojila za Nežnej revolúcie Bystricu so Zvolenom
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM