Ivana Kováčiková Rôzne

FOTO: Veľký životný krok ako sa patrí. 4 miesta v Bystrici a okolí, kde je svadba nezabudnuteľnou

Keď láska pritiahne zaľúbených ku oltáru či do obradnej siene, chcú zažiť neopakovateľné chvíle. Možnosti, kde mať obrad v Banskej Bystrici či jej okolí, je mnoho. My však pre vás máme štyri tipy na tie najkrajšie svadobné miesta!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Veľký životný krok ako sa patrí. 4 miesta v Bystrici a okolí, kde je svadba nezabudnuteľnou
10
Galéria

Bystrica a okolie ponúka viacero krásnych miest vhodných na sobáš. Je len na vás, či uprednostňujete klasiku alebo siahnete po originalite. Naša ponuka pozostáva z dvoch civilných a dvoch cirkevných svadobných obradov. Lokalizáciu sme rozdelili na dve možnosti priamo v centre mesta a dve miesta, za ktorými musíte vycestovať.

Občiansky sobáš v Obradnej sieni mesta

Obradná sieň sa nachádza na prvom poschodí historickej Radnice na námestí SNP. Pridanou hodnotou je jedinečné prostredie obklopené pôvodnými nástennými freskami a historickými exponátmi. Za využitie priestorov radnice sa platí poplatok 20 eur. Podmienkou je, aby aspoň jeden zo snúbencov mal trvalý pobyt v matričnom obvode, ktorým je okrem Bystrice aj 16 okolitých obcí. „Ak chcete mať obrad mimo týchto priestorov, je vhodné prísť minimálne šesť mesiacov pred sobášom, aby sme dohodli čas a priestor. Za sobáš mimo určeného miesta mesto Banská Bystrica vyberá len správny poplatok 66 eur.“ uviedla vedúca Matričného úradu Marta Čellárová. Podľa dostupných informácií vieme, že sú dohodnuté sobáše až do októbra tohto roku a sobáš mimo určeného miesta by sa musel časovo prispôsobiť už prijatým žiadostiam.

Vonku v altánku

V prostredí Selčianskej doliny, na úpätí Nízkych Tatier pri obci Selce, sa nachádza Penzión Čachovo. Od Bystrice je vzdialený len 5 km. Svadobný obrad je možné realizovať vo vonkajších priestoroch za penziónom v záhradnom altánku. Svoje pohnútky, vybrať si práve toto miesto, vysvetlila Lucka: „Chcela som obrad vonku, takže som hľadala v Bystrici a okolí možnosti. Niektoré boli rizikové, iné mi až tak nevyhovovali a taktiež niektoré boli pre môj rozpočet príliš finančne náročne,“ uviedla. Výhodou je, že všetko môžu svadobčania absolvovať na jednom mieste. Odobierku, samotný obrad, aj následnú oslavu. A ak náhodou nemáte kde rodinu ubytovať, penzión je skvelou možnosťou.Termín a podrobnosti je potrebné si dohodnúť vopred na Obecnom úrade v Selciach. Matrikárka, pani Mesíková, uviedla: „Za svadobný obrad mimo priestorov na to určených sa platí poplatok 82,50 eur.“ V penzióne je dobré rezervovať si miestnosť a niekoľko mesiacov vopred. Personál vie zabezpečiť aj výzdobu a prispôsobiť sa indiviuálnym požiadavkám, aby svadobčania mali čo najmenšie starostí.

Gotický kostolík na Dolnej

Kostol sv. Alžbety na Dolnej ulici postavili v roku 1303. Viackrát ho prestavali a v roku 1877 rozšírili v novogotickom slohu. Oltárny obraz sv. Alžbety je dielom Jozefa Murgaša, rímskokatolíckeho kňaza, vynálezcu a priekopníka rádiotelegrafie. V kostole sv. Alžbety bývajú gréckokatolícke obrady. Jedinou podmienkou pre obrad je, aby obaja uchádzači boli pokrstení a mali 1. sväté prijímanie. V kostole slúži pán farár Ján Krupa a príprava spočíva v podobe troch stretnutí. Maťka, ktorá sa v tomto kostole vydávala, hodnotila celkový prístup ako priateľský a príjemný. „Keďže je pán farár aj ženatý, tak sme sa na jednom zo stretnutí zoznámili aj s jeho manželkou a deťmi. Keď rozprával o manželstve a rodine, tak to bolo najmä zo skúseností. Bolo nám to veľmi sympatické,“ uviedla vlastnú skúsenosť Maťka.

Stredoveký kostolík v Čeríne

Za ďalším miestom je nutné trochu vycestovať, ale oplatí sa to. Čerínsky kostolík pochádza zo 14. storočia a je zasvätený sv. Matinovi. Najväčšou vzácnosťou kostolíka sú jeho gotické nástenné maľby v interiéri, ktoré pochádzajú zo štyroch časových období. Ich časť bola reštaurovaná začiatkom minulého storočia. Najvzácnejšie fresky lemujú svätyňu kostola. Nachádza sa na nich kristologický výjav zobrazujúci narodenie Ježiša Krista, jeho utrpenie a pietu s Bolestnou Matkou, ktorá v náručí drží mŕtve telo Ježiša. Na severnej stene svätyne výjav pokračuje eschatologickou témou konca sveta. Na strope svätyne sa nachádza Kristus na tróne a štyria apoštoli – evanjelisti. Kedže momentálne sa fresky reštaurujú, treba si stretnutie dohodnúť vopred. Farár Dušan Mesík, ktorý má farnosť na starosti, je veľmi ústretový a empatický a dbá na individuálny prístup. „Príprava na sviatosť manželstva trvá približne tri mesiace,“ upresnil farár. Podmienkou je, aby obaja snúbenci boli veriaci katolíci. Pri kostole stojí drevená zvonica zo 17. storočia takže o nádherné scenérie nie je núdza.

Najkrajšie sobášne miesta v Bystrici a okolí? Tieto rozhodne stoja za pozornosť!
10
Galéria
Foto: Vlado Veverka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM