Jakub Forgács Iné športy

FOTO: Úspech džudistu bystrickej Dukly. Najcennejšia tohtoročná medaila v kategórii

Džudisti spod Urpína opäť ukázali svoje kvality. Na medzinárodnom turnaji vo Varšave predviedli úctyhodné výkony a obzvlášť jeden mladý zápasník!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Úspech džudistu bystrickej Dukly. Najcennejšia tohtoročná medaila v kategórii
Zdroj: JUDO Klub Dukla BB

Najcennejšia žiacka medaila v džude pre banskobystrickú Duklu za rok 2016 má strieborný lesk a vybojoval ju Benjamín Maťašeje na prestížnom turnaji Warsaw Judo Open tento víkend v poľskej metropole. Turnaja sa zúčastnilo 1396 mladých džudistov z dvadsiatich deviatich krajín sveta, ktorí súťažili v kategóriách žiakov, dorastencov a juniorov.

Čítajte tiež: FOTO a VIDEO: Bystrickí hokejisti zdolali dvadsiatku. Doma si schuti zastrieľali

„V prvých dvoch kategóriách mala zastúpenie aj banskobystrická Dukla. V žiackej sa jednému zo zápasníkov podaril husársky kúsok. Benjamín Maťašeje hneď pri svojej premiére posunul historickú latku doterajších ziskov banskobystrického oddielu o čosi vyššie, keď po zisku vždy jedného bronzu z minulých ročníkov, sa dokázal prebojovať až do finále,“ povedal tréner Branislav Slaný.

Beny, vo váhe nad 81 kilogramov, mal priaznivý žreb a prvé kolo voľné. V ňom si mohol pozrieť zápas svojho budúceho súpera Ukrajinca Shcherbu. Ten však veľa priestoru na naštudovanie jeho štýlu boja Benymu neposkytol, keďže hneď v šiestej sekunde hodil poľského reprezentanta na malú soi-nage na ipon. „Mladý Bystričan dodržal taktické pokyny trénera na jednotku a svojho súpera z oddielu Ippon Kiev do žiadnej aktivity nepustil a po pár nehodnotených nástupoch v postoji sa mu podarilo v boji na zemi Ukrajinca v druhej minúte zápasu udržať,“ pokračoval tréner.

V treťom kole, ktoré bolo zároveň súbojom o postup do finále, čakal na Benyho technický a pohyblivý Lotyš Devikis. Semifinále malo strhujúci priebeh, keďže obidvaja súperi nastupovali do širokej škály chvatov a bolo dlho vyrovnané. „V druhej minúte zápasu sa však Benymu vydaril, ním na turnajoch málo používaný chvat o-soto-gari, a doslova priklincoval svojho súpera na tatami,“ povedal tréner.

„Z druhej strany turnajového pavúka čakal na banskobystrického džudistu vo finále ďalší Lotyš – Ilja Denisov. Už v dvadsiatej sekunde hodil Beny svojho súpera na wazari, čo je v džude výrazné vedenie v zápase a následne sa džudisti už sústredia na udržanie vedenia, Beny naopak otvoril zápas a hrnul sa do ďalších a ďalších útokov. To skúsený Lotyš využil vo svoj prospech a dorovnal stav zápasu na wazari chvatom uči-mata, pričom následne ešte raz využil Benyho chybu pri prevzatí úchopu a hodil ho na druhé wazari, čo znamenalo Lotyšove konečné víťazstvo,“ dodal Slaný.

Z ďalších banskobystričanov sa vo váhe do 66 kilogramov predstavil Alex Maruška, ktorého po prehratom zápase jeho súper nepotiahol do repasáží. O čosi úspešnejší bol Miloš Krajči vo váhe do 46 kilogramov, ktorého po výhre nad domácim reprezentantom zastavil Holanďan Ripping. Do bojov v dorasteneckých kategóriách vo váhe do 73 kilogramov zasiahol aj Alex Barto, ktorému žreb vylosoval oveľa ťažšiu stranu pavúka, z ktorej nakoniec vzišiel víťaz a obidvaja bronzoví medailisti.

Čítajte tiež: VIDEO: Hokejisti bystrickej UMB sa predviedli. Nováčikovi ligy z Prešova nedali šancu

V OBRAZOCH: Bystrickí džudisti s úspechom na turnaji vo Varšave
7
Galéria
Zdroj: JUDO Klub Dukla BB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM