Kultúra

FOTO: Špania Dolina ukrýva svetový unikát. Vzácny organ chcú zachrániť koncertom

Má stovky rokov a je dielom vychýreného majstra Podkonického. V Bystrici onedlho podporia snahu o opravu historického organa.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Špania Dolina ukrýva svetový unikát. Vzácny organ chcú zachrániť koncertom
Zdroj: Vivat Vox Organi

Oficiálny program medzinárodného organového festivalu Vivat Vox Organi 2016 v Banskej Bystrici je skončený. Posledný – ôsmy koncert Marka Dietricha uzavrel festival uplynulú stredu. Na festivale sa vystriedalo 10 skvelých umelcov zo Slovenska, Rakúska, Nemecka, Francúzska, Talianska a USA. Festival si nenechalo ujsť viac ako 1000 poslucháčov.

Čítajte tiež: Bystrické chrámy rozozvučia organy. Predstavia sa prestížni umelci z celého sveta

Najbližšiu stredu 28. septembra 2016 o 19:30 v Katedrále sv. Františka Xaverského pripravili organizátori ešte jeden špeciálny koncert. Na ňom vystúpia umelci pôsobiaci v našom meste, aby tak podporili snahu o opravu vzácneho historického organa majstra Martina Podkonického z roku 1751, ktorý sa nachádza v starobylom kostole Premenenia Pána na Španej Doline.

Organ na Španej Doline je nielen regionálny, ale aj svetový unikát. Jeho staviteľom je Martin Podkonický, ktorý žil a pôsobil v 18. storočí v Banskej Bystrici a položil základy určite najlepšej organárskej dielne vo vtedajšom Uhorsku. Jeho dielňu zdokonalil a rozvinul jeho syn Michal Podkonický. Martin Podkonický sa narodil v Ľubietovej. V roku 1723–1727 sa učil u Daniela Wallachyho v Banskej Bystrici a od roku 1730 pracoval samostatne. V roku 1736 získal meštianske právo. Organy staval nielen v našom regióne ale aj na Orave, v Novohrade a na Spiši a viac organov na území Maďarska. Veľa jeho organov sa však nezachovalo. Na našom území sa zachovali organy v artikulárnom kostole v Hronseku a organ na Španej Doline.

Zdroj: Vivat Vox Organi

Práve organ na Španej Doline je jediný z veľkých dochovaných nástrojov majstra Podkonického. Má 12 registrov, jeden manuál a pedál. A práve stredajší koncert v Katedrále bude venovaný záchrane tohto vzácneho nástroja. Výťažok z koncertu bude poukázaný na sfunkčnenie a opravu tohto jedinečného organa do takej miery, aby na ňom už dohľadnom čase mohol znieť organový festival starej hudby.

Program Koncertu plus medzinárodného organového festivalu Vivat vox organi 2016 bude veľmi pestrý. Vypočuť si budete môcť diela obdobia baroka od G. F. Händla (1685–1759), J. S. Bacha (1685–1750), G. Cacciniho (1551–1618) G. B. Bononciniho (1670–1747), ale tiež diela obdobia romantizmu od A. L. Peaca (1844–1912), J. Guttlera (1895–1975), tiež diela slovenských autorov: M. Sch. Trnavského (1881–1958) a diela súčasníkov: P. Bebeneka (*1972) a M. Lorenca (*1955). Nebudú chýbať zaujímavé prevedenia a úpravy diel a tiež veľmi pôsobivé a netradičné spojenie organa a saxofónu. Predstavia sa: Matej Novák (saxofón), Anna Ciganocová (spev), Andrea Stračinová (spev), Vladimír Siládi (spev), Matúš Kucbel (organ, spev). Účastníci si budú môcť vychutnať koncert v kostole ponorenom do tmy.

Pozrite si vzácny organ v našej fotogalérii!

Čítajte tiež: Víkendový PREHĽAD pre Bystričanov. Šikovný ťahák s 10 akciami na voľné dni

V OBRAZOCH: Vzácny organ v Španej Doline
7
Galéria
Zdroj: Vivat Vox Organi
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM