Jakub Forgács Rôzne

FOTO: Prvé znaky jari v Bystrici. Pozrite na tú nádheru

Teplé počasie z posledných dní prebudilo aj prvé jarné kvety. Snežienky a prvosienky môžete nájsť v záhradách domov po celej Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Prvé znaky jari v Bystrici. Pozrite na tú nádheru
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Pri prechádzke po našom meste sa môžete pokochať pohľadom na prvé kvitnúce kvety. Pokiaľ máte čas, choďte si ich vychutnať čo najskôr, pretože aj do Banskej Bystrice má prísť výrazné ochladenie a sneženie.

Snežienky dokážu odolať až desaťstupňovým mrazom. Z nahromadenej energie si totiž vedia vyrobiť teplo, ktoré ich zohreje na desať stupňov. V najbližších dňoch sa im to veľmi hodí, pretože fúkať by mal mrazivý vietor s rýchlosťou 15 – 25 m/s.

Hoci sú snežienky veľmi odolné, sú aj zákonom chránené. Využívajú sa pri liečení pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou alebo obrnou. Napriek ich liečivým účinkom sa v ľudovom lekárstve nevyužívajú, pretože ich cibuľky sú jedovaté.

Prvosienky tiež patria k prvým jarným kvetom. Táto žltá liečivá bylina sa používa na prípravu čajov, sirupov a pomáha najmä pri kašli a liečení priedušiek. Odvar z nej však lieči aj bolesti kĺbov, zápchu alebo závrate.

Prvé jarné kvety v Bystrici
5
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM