Jakub Forgács Správy

FOTO: Ohromný úspech Tótha. Po titule Atlét roka sa stal aj Športovcom roka 2016!

Zlatý olympijský medailista žne úspechy aj mimo trate! Aké boli prvé slová bystrického chodca po zisku prestížneho titulu?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ohromný úspech Tótha. Po titule Atlét roka sa stal aj Športovcom roka 2016!
8
Galéria
Zdroj: TASR

Olympijský šampión v chôdzi na 50 km Matej Tóth a štvorkajak rýchlostných kanoistov v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka sa stali víťazmi tradičnej slovenskej ankety Športovec roka. V 24. ročníku hlasovalo 122 predstavi­teľov médií.

V ankete Klubu športových redaktorov SSN, ktorá priamo nadväzuje na niekdajšiu československú anketu s tradíciou už od roku 1959, triumfoval Tóth s náskokom 75 bodov pred vlaňajším víťazom Petrom Saganom – majstrom sveta i Európy v cestnej cyklistike. Tretia skončila tenistka Dominika Cibulková – víťazka MS WTA Tour v Singapure.

Atlét Matej Tóth absolvoval v roku 2016 pre zranenie ľavej holennej šľachy prakticky iba jedny preteky. Na OH v Riu sa však postaral o jeden z najväčších úspechov slovenského športu v histórii. V olympijskom chodeckom maratóne na 50 km išiel počas celej trate takticky a po strhujúcom závere sa tešil z najcennejšieho kovu. Stal sa historicky druhým olympijským víťazom zo Slovenska v atletike po chodcovi Jozefovi Pribilincovi, ktorý získal zlato na OH 1988 v Soule. V ére samostatnosti sa na OH zaslúžil o prvé slovenské olympijské víťazstvo v inom športe, ako je vodný slalom. V top 10 sa ocitol po štvrtý raz za sebou, v roku 2013 skončil ôsmy, predvlani šiesty a vlani druhý.

„Priznám sa, že som vo víťazstvo nedúfal. Budem to ešte musieť predýchať, no je to skvelé. Niektorí mi naznačovali, že by to v tejto ankete mohlo dopadnúť ako na olympiáde. Je to úžasná správa. Teším sa z osobného hľadiska, keďže ako športovec roka sa zapíšem do histórie. Na druhej strane som rád aj za to, že olympiáda má stále kredit najdôležitejšieho podujatia. Je mi k srdcu najbližšia, vyhral som ju, aj preto sa veľmi teším. Určite bude spokojná aj moja rodina, ktorá prežívala vyhlásenie ankety oveľa viac ako ja,“ povedal Tóth.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery Mateja Tótha z galavečera!

V OBRAZOCH: Bystrický chodec Tóth s titulom Športovec roka 2016
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM