Nicole Regecová Rôzne

FOTO: Na Sliač zavítal sám prezident Kiska. Pri akej príležitosti sa ukázal?

Neďaleko mesta sme sa dočkali vzácnej návštevy. Pozrite, aký unikát sa v Sliači dočkal slávnostného odhalenia za účasti prezidenta!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na Sliač zavítal sám prezident Kiska. Pri akej príležitosti sa ukázal?
Zdroj: TASR

Slovensko má ako prvé z okupovaných krajín bývalého východného bloku pamätník odchodu sovietskych vojsk. Ten stojí uprostred sídliska v neďalekom meste Sliač. Kúpeľné mestečko totiž v rokoch 1968–1991 obývali dôstojníci vtedajšej Sovietskej armády. Zároveň bolo aj posledným miestom na Slovensku, odkiaľ poslední sovietski vojaci pred 25 rokmi odleteli späť do vlasti.

Za účasti prezidenta

„Vybudovanie pamätníka a následne aj pamätného miesta by malo ľudom pripomínať, že Sliač bol ako jedno z mála miest v Československu pobytom sovietskych vojsk bezprostredne postihnutý,“ povedal garant projektu, obyvateľ Sliača Milan Julény. Ojedinelý oceľový pamätník nazval „zástavkový označovník s nosičom cestovného poriadku“. Je na ňom vyznačený čas príchodu a odchodu okupačnej armády z nášho územia.

Zrod tohto pamätníka označil na jeho odhalení prezident SR Andrej Kiska ako zázrak dejinného okamihu. „Aj keď si myslíme, že slobodu nám priniesol November '89, takú tú skutočnú slobodu nám priniesol až odchod posledného sovietskeho vojaka pred 25 rokmi,“ pripomenul.

Lákadlo pre turistov

Na Sliači a letisku Tri duby trávili sovietski vojaci s rodinami viac ako dve desaťročia. V časti Pod kozákom im boli ponechané stovky nových bytov, ktoré mali pôvodne slúžiť Československej ľudovej armáde. Za ich pôsobenia došlo v katastri Sliača k rozsiahlej devastácii životného prostredia rôznymi odpadmi.

Julény vidí vo vybudovaní pamätníka a parku nielen symbol, ale aj cieľ turistických zastavení ľudí zo západnej i východnej Európy. „Sami takto môžu spoznať miesto, kde sa svojím spôsobom lámali dejiny,“ dodal.

Nový pamätník v Sliači odhalil sám prezident
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM