Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Na Horehroní to žilo. Obľúbený Deň stromu prilákal tisícky návštevníkov

Deň stromu je oslavou lesa, jeho funkcií a ľudí, ktorí v ňom pracujú. Pozrite si zábery z podujatia v lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na Horehroní to žilo. Obľúbený Deň stromu prilákal tisícky návštevníkov
9
Galéria
Zdroj: TASR

Osláviť les, všetky jeho funkcie, ako aj ľudí, ktorí v ňom pracujú, je hlavným cieľom podujatia Deň stromu, ktorého 16. ročník sa v sobotu konal v lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu v okrese Brezno. Uviedol to Marián Nosáľ, vedúci odboru komunikácie štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky (LSR).

„Okrem oficiálneho programu sme tu mali ukážky tradičných remesiel a naši kolegovia z LSR propagujú lesnú pedagogiku. Predovšetkým deťom chceli priblížiť, ako sa zakladá les, sadia stromčeky a ako rozoznávať rôzne stromy a lesné plody,“ informoval Nosáľ s tým, že tradičnou súčasťou podujatia je i každoročné vysadenie nového stromu v stromoradí v areáli skanzenu. „Tohto roku to bol hrab obyčajný,“ dodal.

Deň stromu je podľa jeho slov najväčším podujatím, aké LSR organizujú. „Každoročne sa ho zúčastní 15 000 až 17 000 návštev­níkov. Podobný počet očakávame aj počas aktuálneho ročníka,“ avizoval vedúci odboru komunikácie LSR.

Myšlienka založiť takéto podujatie vznikla koncom 90. rokov a prvýkrát sa realizovalo v roku 2002. Deň stromu sa odvtedy koná každoročne druhú júlovú sobotu. „Nič nenechávame na náhodu. Lesnícky skanzen žije Dňom stromu už celé mesiace pred jeho konaním. Snažíme sa, aby každý rok našli návštevníci v našom skanzene nielen oddych, ale aby ich privítal vždy niečím novým. Tento rok je to napríklad systém na zachytávanie plaveného dreva – drevené hrable,“ priblížil Miroslav Pepich, riaditeľ Odštepného závodu Čierny Balog.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z Dňa stromu!

V OBRAZOCH: Deň stromu vo Vydrovskej doline plný atrakcií
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM