Správy

FOTO: Na fakulte UMB otvorili NOVINKU. Centrum, ktoré je slovenským unikátom

Pracujúce aj študujúce matky majú o starosť menej. Môže za to jedinečné centrum, ktoré otvorili na Ekonomickej fakulte UMB.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na fakulte UMB otvorili NOVINKU. Centrum, ktoré je slovenským unikátom
13
Galéria
Zdroj: ZADOBE

Občianske združenie ZADOBE v spolupráci s Ekonomickou fakultou UMB otvorili vo štvrtok 9. marca Detské centrum Trpaslík. Ide o prvé takéto centrum svojho druhu na Slovensku, ktoré priamo na fakulte umožní najmä pracujúcim a študujúcim matkám skorší návrat do práce a k štúdiu a prispieva k vyvažovaniu profesného a osobného života.

V rámci projektu „Kam s dieťaťom, keď študujem?“ získalo OZ ZADOBE finančnú podporu vo výške 1 500 eur na vytvorenie detského kútika v priestoroch Ekonomickej fakulty UMB. Po takmer roku sa uvoľnili priestory posilňovne, ktorá nebola využívaná, stroje boli hrdzavé a nefunkčné. Z prostriedkov grantu sa zakúpili farby, tapety, koberec, police.

„Bez dobrovoľníkov z radov učiteľov a študentov by sme neboli schopní zaplatiť z tej sumy všetky práce, preto sme veľmi vďační, že rodičov na fakulte nadchla táto myšlienka a priložili ruku k dielu. Takisto ďakujeme darcom, ktorí priniesli ďalší nábytok, hračky a knihy,“ uvádza Mária Murray Svidroňová, výkonná riaditeľka ZADOBE, autorka projektu detského centra, ktorá zároveň pôsobí ako učiteľka na EF UMB.

Detské centrum Trpaslík bolo uvedené do prevádzky príhovorom dekana Petra Krištofíka a pokrstené detským šampanským. Na otvorení bolo šesť detí a okolo 20 učiteľov, ktorí si najskôr chceli pozrieť priestory a zoznámiť sa s podmienkami fungovania, aby od ďalšieho týždňa mohli prihlasovať svoje deti. „Deti sa rýchlo adaptovali v novom prostredí, nerušili ich reportéri a fotografi, myslím, že si to fakt užili. Dvaja drobčekovia nám dokonca plakali, keď ich rodičia brali z centra, tak sa im u nás páčilo,“ hovoria Linda a Miška, koordinátorky centra.

Detské centrum je určené prioritne študentom a pedagogickým aj nepedagogickým zamestnancom Ekonomickej fakulty, v prípade voľnej kapacity môžu služby využiť aj zamestnanci a študenti ostatných fakúlt UMB. Je potrebné sa ideálne týždeň vopred nahlásiť, ktoré dni a časy bude rodič potrebovať dieťa postrážiť v centre. V centre bude vždy prítomná jedna koordinátorka (platený odborný zamestnanec, ktorý garantuje kvalitu služby) a minimálne jeden dobrovoľník – študent z Pedagogickej fakulty, ktorý absolvuje v centre prax.

Pozrite si v priloženej fotogalérii, ako prebiehalo otvorenie unikátneho centra!

V OBRAZOCH: Ekonomická fakulta UMB spustila unikát
13
Galéria
Zdroj: ZADOBE
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM