Ivana Kováčiková Rôzne

FOTO: Mladá folkloristka v ROZHOVORE: Prečo sú Hrochoťania pupkom sveta?

So životom zasväteným folklóru začala Ivka už na základnej škole. Dnes pôsobí vo folklórnej skupine Hrochoťan a krásu tradícií odovzdáva mladším. Viac v rozhovore...

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Mladá folkloristka v ROZHOVORE: Prečo sú Hrochoťania pupkom sveta?
Zdroj: Dnes24.sk

Ivana Micháliková sa folklóru venuje odmalička. V súčasnosti, už deviaty rok, pôsobí vo folklórnej skupine Hrochoťan, kde pracuje na tom, aby tradície predkov nikdy nezmizli. V rozhovore prezradila, čo ju najviac teší aj to, prečo sú Hrochoťania pupkom sveta.

Čo pre teba znamená folklór?

Je to životný štýl, spôsob bytia a žitia! :-) Za vnímanie folklóru ako takého patrí vďaka pani učiteľke Dagmar Orságovej (Kováčovej), zakladateľke, dlhoročnej vedúcej DFS Hučava. Naučila ma cítiť ho celý srdcom, nachádzať v ňom krásu, lásku, šťastie. Za jej prácu na Hrochoti jej patrí obrovské ďakujem. Mnoho z detí, ktoré vychovala, sa venujú folklóru dodnes. Niektoré iba okrajovo, niektoré veľmi intenzívne naďalej zachovávajú tradície našich predkov a šíria ich ďalej, aby to nádherné bohatstvo, ktoré nám bolo odovzdané, nikdy nezmizlo.

Aký je rozdiel medzi folklórnou skupinou a folklórnym súborom?

Kedysi pôsobili na Hrochoti aj Folklórna skupina Hrochoťan aj Folklórny súbor Hrochoťan. Folklórny súbor prezentoval skôr upravený, štylizovaný folklór, zatiaľ čo skupina sa zameriavala na autentický prejav a čo najvernejšie zobrazenie niekdajšieho života, zvykov a tradícií.

Koľko členov má aktuálne folklórna skupina Hrochoťan, v ktorej pôsobíš?

Vo Folklórnej skupine Hrochoťan dnes pod vedením pani Anny Očenášovej pôsobí približne 45 členov v naozaj rôznych vekových kategóriách. Najmladšia členka má 15 rokov a najstarším členom je p. Martin Škamla – Srniačik, chýrny hrochotský spevák, tanečník, starejší.

V čom sú Hrochoťania výnimoční?

Hrochoťania sú veľmi špecifická nátura. Naši predkovia boli strážcami lesov Vígľašského panstva a tá naša nadradenosť nám zostala dodnes. Verím, že sa moji rodáci na mňa nenahnevajú. My musíme mať všetko najkrajšie, najlepšie, sme pupkom sveta. Preto aj ja teraz poviem, že ten náš folklór je najkrajší! :-) Dodnes nájdete na Hrochoti vyšívačky, vďaka ktorým sa môžeme kochať nádhernými výšivkami krivou ihlou. Umeleckými dielami sú perlové kápky – čepce vydatých žien, ktoré sa ligocú korálkami v neskutočných množstvách na vyrezávaných a vyšívaných vzoroch.

Ďalšou pozoruhodnosťou je zachovanie obrovského množstva pôvodných hrochotských piesní (Jánske spevy, trávnice, jarné chorovody). Ich počúvanie je fascinujúce. „Hrochotskie rozkazovačke“ patria k mojim najobľúbenejším z celého repertoáru. Nedá mi v tejto súvislosti nespomenúť ľudovú hudbu Paľáčovcov, s ktorou spolupracuje aj naša folklórna skupina. Je to muzika potomkov slávneho paľáčovského rodu, ktorá si až dodnes zachovala pôvodný autentický štýl svojich predkov.

Ktoré z folklórnych slávností máš najradšej?

Každoročne navštevujem Podpolianske folklórne slávnosti v Detve. Je to festival, ktorý je môjmu srdcu najmilší a najbližší. Je mi veľkou cťou, vystúpiť na pódiu a myslím si, že pre každého folkloristu na Podpoľaní sú to dosky, ktoré znamenajú svet. :) Rada však chodím aj do Heľpy. Horehronský folklór mám po podpolianskom najradšej.

Venuješ sa rozvoju tohto umenia u mladších?

Na Hrochoti pôsobí Detský folklórny súbor Pramienok (deti od tri do šesť rokov) a Detský folklórny súbor Hučava (deti od šesť do 15 rokov). Tu dostanú veľmi dobrú základňu. Ku nám do skupiny začínajú chodiť mladí od 15 rokov. Tu sa im venujeme všetci, nielen ja. Rozvíjajú sa v speve, v chápaní autentiky, v poznávaní toho, aké to bolo kedysi. Ja sa to snažím mladším odovzdávať a podnecovať ich v rozvíjaní našej kultúry, zvykov, tradícií.

Čo ti prináša najväčšiu radosť?

Zbožňujem, obliecť sa do kroja. Niekedy mám pocit, že by som v ňom chodila od rána do večera. :-) Vystúpiť pred ľudí, ktorí folklór milujú rovnako ako vy, prišli sa na vás pozrieť, aby ste im odhalili kúsok minulosti, vašej dediny, časť vášho srdca. Možno sa od vás niečo naučiť a nájsť vo vašom prejave kúsok seba, svojej minulosti. Vždy pri spevoch počas vystúpenia zavriem aspoň na chvíľu oči a vtedy sa prenesiem o pár storočí naspäť. Cítim vôňu a chuť čistej, nepoškvrnenej prírody, predstavím si prostý, ťažký, ale nádherný život našich predkov. Moje srdce sa naplní vďačnosťou, že nám naši predkovia zanechali takýto poklad, a že mám možnosť, prezentovať ho ďalej.

Myslíš, že Bystrica dostatočne podporuje folklórne talenty?

Myslím si, že vždy to začína doma. Ak je dieťaťu doma odmalička vštepovaná láska k folklóru, cestu do folklórneho súboru si nájde. Detských folklórnych súborov priamo v Banskej Bystrici, ale aj v okolí, je dostatok. Svedčí o tom vždy vysoká úroveň rôznych organizovaných súťaží, prehliadok, festivalov. Je veľmi dôležité, podporovať tieto súbory, aby dokázali prežiť a rozvíjať ďalšie deti vo folklórnom vzdelaní.

Čítajte tiež:

Čo ponúka týždeň na prelome mesiacov? Bystričania majú na výber z atraktívnych ak­ci

Zmena výšky príspevku v bystrickej ZUŠ-ke. Koľko zaplatia rodičia malých umelcov

FOTO: Mladá folkloristka Ivka z Hrochote
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM