Správy

FOTO: Klauni na chodbách bystrickej nemocnice? Pacientom priniesli krabičku špeciálneho lieku

Predpoklad, že na onkológii sa len plače a musí byť ticho, neplatí. Dôkazom je aj návšteva zdravotných klaunov, ktorí navštívili dospelých onkologických pacientov v Rooseveltovej nemocnici.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Klauni na chodbách bystrickej nemocnice? Pacientom priniesli krabičku špeciálneho lieku
3
Galéria
Zdroj: o.z. Červený nos Clowndoctors

Už po ôsmykrát navštevujú profesionálni zdravotní klauni z o.z. Červený nos Clowndoctors dospelých onkologických pacientov v šiestich nemocniciach v rôznych regiónoch Slovenska. Práve vo štvrtok popoludní zavítali s programom Kôš plný humoru na Onkologickú kliniku SZU, Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Napriek diagnózam pacientov na tomto oddelení, hospitalizovaní, ale aj ich blízki aspoň na chvíľu zaženú ťaživé myšlienky na chorobu. Informovala o tom Martina Dobšinská Novomestská z Komunikácie s médiami a marketingu OZ Červený nos Clowndoctors.

„Program je určený najmä pre dospelých onkologických pacientov, ktorí trávia v nemocniciach dlhé a náročné chvíle. Zdravotní klauni so sebou prinesú hudbu, smiech či pohladenie a objatie. A naviac pre každého pacienta krabičku špeciálneho lieku Humorín, ktorý obsahuje dva penové červené nosy – aby si pacienti aj po odchode klaunov mohli navodiť spomienku na zábavnú návštevu,“ pokračovala.

Zdravotní klauni vedia, že návštevy dospelých si vyžadujú iný prístup, ako klauniády pre deti. Dôležitá je predovšetkým empatia a schopnosť klauna vycítiť náladu a rozpoloženie pacienta. "Každý potrebuje humor, každá veková kategória. Aj chorým dospelým veľmi dobre padne, keď ich vytrhneme zo všednosti a dlhých chvíľ na oddelení. Možno zo začiatku sú ostýchaví a hanbia sa smiať pred druhými, no keď sa nálada podarí uvoľniť, zabávajú sa všetci. Niekedy dokonca fungujú rovnaké gegy, ako u detí – napríklad bublifuk je rovnako zázračný. Treba však veľmi citlivo zvažovať, ktorý prvok humoru využijeme. Dospelí na onkológii si totiž, na rozdiel od malých detí, plne uvedomujú vážnosť situácie, v ktorej sa nachádzajú,“ hovorí zdravotná klaunka Mariana Kovačechová, alias Doktorka Frčka Strelená z bystrického tímu zdravotných klaunov.

„Tešíme sa, že zdravotní klauni už každoročne zavítajú aj do našej nemocnice. Ich návštevy majú veľký zmysel. Vytrhnú našich ťažko skúšaných pacientov aspoň nachvíľu z nemocničnej rutiny a svojím originálnym humorom im dokážu vyčariť úsmev a zlepšiť ich náladu,“ povedala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z návštevy zdravotných klaunov v bystrickej nemocnici!

V OBRAZOCH: Zdravotní klauni navštívili dospelých onkopacientov v Bystrici
3
Galéria
Zdroj: o.z. Červený nos Clowndoctors
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM