Iné športy

FOTO: Dukláci sa zviditeľnili v únikoch. V etapách vždy jeden v TOP 10

Veľmi dobrý štart sezóny bystrickej Dukly. Rozbehli sa už v prológu a v každej etape niektorý z nich finišoval medzi najlepšími.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Dukláci sa zviditeľnili v únikoch. V etapách vždy jeden v TOP 10
5
Galéria
Zdroj: Dukla Banská Bystrica

Tohtoročnú sezónu odštartovala šestica cyklistov jediného slovenského kontinentálneho tímu Dukla Banská Bystrica na pretekoch Tour od Cartier, zaradených do kategórie UCI 2.2. Na štvoretapák do tureckej Alanye od 22. – 25.3.2018 vyces­tovala zostava v zložení Patrik Tybor, Marek Čanecký, Andrej Cully, Filip Taragel, Martin Mahďar a Martin Haring, pod vedením Martina Fraňa. Veľmi dobre sa rozbehli už v prológu a v každej etape niektorý z nich finišoval v top 10.

Najúspešnejší bol pre Duklákov už prológ, v ktorom až štyria z nich skončili medzi dvadsiatkou najlepších jazdcov. Víťazom prológu sa stal Nemec Mario Vogt (Team Sapura Cycling). Patrik Tybor štvrtým miestom len tesne minul pódium, Marek Čanecký preťal cieľovú pásku na ôsmom mieste, jedenásty skončil Ján Andrej Cully.

Zradný vietor

Druhá etapa mala zvlnený charakter a končila na kockách, v prudkom stúpaní na úpätí historického centra starobylej Alanye. Väčšinu 110 km dlhej etapy prešiel v úniku s ďalšími dvoma jazdcami Martin Mahďar. Ich skupinku len 8 km pred cieľom došiel pelotón. V záverečnom stúpaní sa balík rozdelil na malé skupinky až jednotlivcov, z ktorých si triumf v etape vybojoval Moldavec Cristian Rialeanu. Zo Slovákov najvyššie finišoval Marek Čanecký, ktorý sa zároveň posunul na 5.miesto celkového poradia. „Veľmi pozitívne dnes hodnotím najmä tímovosť chalanov, ich ukážkovú spoluprácu, ochotu odovzdať sa pre ostatných,“ zhodnotil po druhom dni svojich zverencov Martin Fraňo, športový riaditeľ.

Radosť Duklákov z vidiny pvých bodov UCI však netrvala dlho. Tretia kráľovská etapa sa celá niesla v silnom bočnom vetre, ktorý robil problémy mnohým jazdcom, nevynímajúc ani našich. Hoci sa Marek Čanecký aj s Patrikom Tyborom pohybovali vpredu, Marek v najnevhodnejšej chvíli nestačil zareagovať na rozhodujúce rozdelenie predného balíka, a na „zalepenie“ získanej diery už nemal dostatok síl. Vo výsledkoch sa tak prepadol až za druhú desiatku. Víťazom etapy sa stal Nikolaj Shumov (Minsk Cycling). V špurtujúcom balíku finišoval Patrik Tybor na 5.mieste, čím zároveň poskočil na 11.priečku celkového poradia.

Bez bodov

Veľkú časť poslednej etapy si v dvojčlennom úniku obišiel Martin Haring. Keďže sa bojovalo doslova do posledných metrov, aj tento únik bol na méte kilometer pred cieľom dostihnutý a o víťazovi rozhodol klasický špurt. Najbližšie k pódiu bol zo Slovákov tentokrát Filip Taragel, ktorý preťal cieľovú pásku na 8.mieste. Aj Tybor finišoval v čase víťaza, no tým, že sa mu nepodarilo získať „k dobru“ sekundy na prémiach, aj po poslednej etape si udržal 11.miesto celkového poradia. To je na podujatí kategórie 2.2 už bez dotácie bodov UCI.

„Vzhľadom na to, že ide o prvý štart v sezóne, hodnotím tento výjazd pozitívne. Samozrejme ma mrzí smola, ktorá nás sprevádzala či už v etapových umiestneniach tesne za pódiom, alebo potom to miesto tesne za bodovanou hranicou GC. V tretej etape nám tiež počasie siahlo na achillovu pätu, v tom silnom vetre ukázalo, že práve v ňom máme veľké rezervy. Na druhej strane chalani dobre spolupracovali, ukázali tímovosť, boli aktívni. Celkovo som teda veľmi rád, že máme zase novú skúsenosť a do sezóny sa rozbehli tým úspešnejším krokom,“ povedal po pretekoch Martin Fraňo.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery cyklistov bystrickej Dukly!

V OBRAZOCH: Duklisti odštartovali sezónu na pretekoch Tour of Cartier
5
Galéria
Zdroj: Dukla Banská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM