Jaroslav Dodok Rôzne

FOTO: Dominik sa môže pochváliť unikátnymi zábermi. Ruju danielov nafotil z tesnej blízkosti

Fascinuje ho príroda, preto si našiel koníček, aby svoju vášeň premenil na umenie. Dominik drží v ruke fotoaparát od prvého svätého prijímania, portréty ani akcie však nefotí. Zaujíma sa o divé zvery, ktoré sleduje celé hodiny. Jeho zábery priam berú dych!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Dominik sa môže pochváliť unikátnymi zábermi. Ruju danielov nafotil z tesnej blízkosti
8
Galéria
Foto: Dominik Belica

Dominik Belica, ktorý aktuálne býva v Badíne, študuje lesnícku fakultu na Zvolenskej univerzite. Štúdiom však doslova žije. Všetky poznatky zo zoológie a poľovníctva aplikuje do praxe. Ako hovorí, základom je poznať správanie zvierat, aby sa dalo predpokladať, ako sa zachovajú v rôznych situáciách. Dostať sa k nim na pár metrov vôbec nie je jednoduché, no Dominikovi sa to podarilo. O nevšedných zážitkoch nám porozprával viac v rozhovore.

Kedy si si uvedomil, že fotenie je to, čím by si sa chcel v budúcnosti ži­viť?

Ja si pamätám, keď som na prvé sväté prijímanie dostal kompakt, na ktorý som si šetril veľmi dlho. Stál ma asi 6 000 korún, čo bol vtedy veľký peniaz. Vtedy som s ním hneď vybehol do parku, nafotiť nejaké to vtáctvo.

Čo povedali na prvé fotky tvoji priatelia a rodina?

Im sa to vždy páčilo a podporovali ma.

Ľudia najčastejšie fotia podujatia a portréty. Teba však zaujali zvieratá, prečo?

Tomu sa venujem tiež. No je to tak, že pri portrétoch si vieš naaranžovať fotku. V hlave si vytvoríš snímku, čo chceš asi nafotiť. No toto sa v prírode nikdy nemôže stať. Pretože prírodu nemôžeš nikdy zrežírovať. Vždy ma fascinovalo, dostať sa do blízkosti zvierat a nafotiť ich živo, tak, aké v skutočnosti sú.

Na ktoré fotografie si najviac hrdý?

Vtáctvo je jedným z najťažších objektov fotografie. Pretože vták je veľmi malý a lieta rýchlejšie, ako beží dajme tomu jeleň. Moje najlepšie zábery však pochádzajú z ruje danielov, kedy som sa vybral s kamarátom do Bielych Karpát. Išli sme na miesto, kde sú stovky danielov. Podarilo sa nám vtedy spraviť záber dvoch bojujúcich danielov asi tak na desať metrov.

Aké si mal v tej chvíli pocity?

Fú, veľmi dobré. Až neskôr sme si uvedomili, čo sme zažili. Išlo o raritu. Pretože keď sú daniele v ruji, majú obmedzenú viditeľnosť a nevidia tak dobre, ako normálne. Pretože sú „nabúchané“ hormónmi, a zamerané na soka, teda na danielky. Majú zväčšené krky a sú pripravené na ruju aj kondične.

Na akú vzdialenosť ste sa k nim dostali?

My sme sa k nim snažili dostať zvláštnym spôsobom. Keď sa zaboria parohmi do seba, vtedy nevnímajú nič iné, len súpera oproti. Čiže si nevšímali ani nás. Preto sme brutálne šprintovali k nim. Keď sa oddialili, okamžite sme zastavili. Poobzerali sa a opäť sa pustili do seba, tak sme zas bežali. Takto sa nám podarilo dostať sa ku ním na veľmi blízku vzdialenosť a nafotiť jedni z mojich najlepších fotiek.

Ako vyzerá tvoja príprava na fotolov?

Základom je zobrať si knihu a naštudovať si, ako sa správa zver. Potom sa dá vychádzať z toho, kde sa bude zver pohybovať. Ďalej si volím maskovacie techniky, ako sa k zveri prikrádať a maskovať. Alebo si zvolím spôsob krytia.

Na ktorých miestach sa môžeme pokochať jeleňmi či danielmi?

To je tajomstvo. Každý fotograf si stráži svoje miesta. Keď sa o nich dozvedia ľudia, je z toho potom už taká šou..

Láka ťa ísť fotiť do zahraničia?

Mojím najväčším snom je ísť fotografovať do Kanady grizly medveďov a potom tamojšie vlky. No ja som národniar, a preto nedám dopustiť na Slovensko. Top zvieratá, ktoré by som chcel nafotiť, sú vlk rys a medveď.

Ako na tvoje zábery reagujú napríklad učitelia?

Viaceré moje fotografie sú vystavené na škole. Dnes som sa stretol s mojim dekanom na káve, hneď sa ma pýtal na nové úlovky. Teší ma, že ma berie ako fotografa.

Čím je pre teba teda fotografovanie?

Fotenie je pre mňa zachytávanie jedinečných momentov v prírode. Do ktorej keď vstúpim, nikdy nie je taká istá. Fotografovanie sa zároveň líši od poľovníctva, ktoré študujem. Poľovník, keď už vystrelí, tak zver je v momente ulovená, ale keď vystrelím ja, tak ju môže za mnou uloviť ďalších sto fotografov…

Prečítajte si:

ROZHOVOR: Bystričanka Petra Moravčíková o tom, aké je byť manželkou najlepšieho thaiboxera na svete

FOTO: Úchvatné zábery fotografa Dominika Belicu
8
Galéria
Foto: Dominik Belica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM