Jakub Forgács Kultúra

FOTO: Čipkárstvo aj dobové pohľadnice. Bystričania sa dotkli dedičstva predkov

Zažili sme jedinečnú udalosť! Veľký návrat do minulosti pripomenul remeslá aj významné kultúrne míľniky. Pozrite, čo sa dialo pod Urpínom!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Čipkárstvo aj dobové pohľadnice. Bystričania sa dotkli dedičstva predkov
Zdroj: Štátna vedecká knižnica BB

Ak ste v stredu zavítali do bystrickej Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK), mohli ste zažiť vskutku netradičné podujatie. „90. výročie ŠVK si v roku 2016 pripomíname viacerými podujatiami. Jedným bolo aj Dotknite sa kultúrneho dedičstva, pripravené pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva a zároveň v rámci Týždňa dobrovoľníctva,“ povedala pre spravodajský portál Bystrica 24 manažérka kultúry ŠVK Veronika Uhríková.

Čítajte tiež: Susedská burza aj levanduľový labyrint. Špeciálny DOD na bystrickom sídlisku

„Uskutočnilo sa v stredu 21. septembra 2016 od 10:00 do 17:00, v priestoroch budovy bývalého Župného domu, sídla knižnice. Budova je zapísaná medzi národné kultúrne pamiatky. Riaditeľka knižnice Oľga Lauková na otvorení prestavila súborné vydanie vlastného periodika (Knižničné noviny), ktoré knižnica vydáva už 15 rokov,“ pokračovala Uhríková.

Počas dňa bol pre návštevníkov pripravený bohatý program. Na zelenom nádvorí knižnice boli predstavené remeslá ako čipkárstvo (Lýdia Dejlová), kováčstvo a hračkárstvo (študenti Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici), výroba fujár (Andrej Gonda) a hra na fujare (Vladimír Homola), gajdy (Ľubomír Tatarka), o ďalších remeslách informovalo regionálne pracovisko ÚĽUV Banská Bystrica. Prezentované boli formy na modrotlač zapožičané od Stredoslovenského múzea. Mesto zapožičalo gajdy. Vystavené bolo Osvedčenie o zápise Radvanského jarmoku do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, fotografie a videoprojekcia z Radvanského jarmoku z archívu mesta Banská Bystrica.

Zdroj: Štátna vedecká knižnica BB

Pre návštevníkov sa v pravidelných intervaloch konali komentované prehliadky Župného domu – národnej kultúrnej pamiatky. Sprístupnené boli zbierky z fondu knižnice a Literárneho a hudobného múzea, ktoré nie sú bežne dostupné. Najvzácnejšou bola Notícia Mateja Bela z roku 1736. Pre verejnosť bola atraktívna tiež zbierka starých pohľadníc zachytávajúcich mesto Banská Bystrica z fondu Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici. Bezplatne boli sprístupnené expozície Literárneho a hudobného múzea – Bábkarský salón a Ľudové hudobné nástroje na Slovensku.

„Návštevu Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici si návštevníci počas celého dňa mohli vychutnať aj pri šálke kávy z mobilnej kaviarne,“ poznamenala Uhríková.

Podujatie bolo určené pre širokú verejnosť a návštevníkmi boli ľudia rôznych vekových kategórií. „V dopoludňajších hodinách to boli predovšetkým študenti a seniori. Popoludní navštívili podujatie aj rodiny s deťmi ako aj skupiny pracujúcich rôzneho veku. Celkovo sme zaznamenali okolo 150 návštevníkov a zapojených bolo šesť dobrovoľníkov,“ dodala.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako to vyzerá, keď sa Bystričania dotknú kultúrneho dedičstva!

Čítajte tiež: Bystrica sa zmení na veľké ihrisko. Centrum zaplnia stovky hier z celého sveta

V OBRAZOCH: Keď sa Bystričania dotknú kultúrneho dedičstva
18
Galéria
Zdroj: Štátna vedecká knižnica BB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM