Jakub Forgács Kultúra

FOTO: Chutné jedlá aj rezká slovenská muzika... Festival tradícií na Králikoch opäť nesklamal

Množstvo dobrôt, ľudová hudba, tanec, či remeslá prilákali do areálu lyžiarskeho strediska SKI Králiky stovky návštevníkov. Tí sa prišli zabaviť na unikátny festival tradícií a my sme boli s našim štábom pri tom!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Chutné jedlá aj rezká slovenská muzika... Festival tradícií na Králikoch opäť nesklamal
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Druhý ročník Frndžalica Festu, ktorý sa konal v piatok a v sobotu, so sebou skutočne priniesol sľubovanú „nevídanú veselicu“ aj „tradičnú hostinu“. Na malých i veľkých návštevníkov počas prvého júlového víkendu čakal bohatý program, no nielen to…

Lúčnica zožala úspech

Už v piatok poobede sa predstavili detský folklórny súbor Prvosienka, heligónkárka Vlasta Mudríková, detský folklórny súbor Radosť, či akordeonista Michal Červienka. Večer vyvrcholil bravúrnym vystúpením umeleckého súboru Lúčnica, sprevádzané orchestrom Zlaté husle, ktoré zožalo aj „standing ovation“.

Sobotný program sa začal tesne pred obedom predstavením pre deti Dorotka z Fidorkova, počas ktorého súčasne prebiehali aj Medzinárodné Majstrovstvá Slovenska vo varení a jedení tradičných jedál. V rámci nich niekoľko tímov z blízkeho i vzdialenejšieho okolia pripravovalo voňavé pochúťky ako kapustnica, haruľa, halászlé, či fučka.

Poobede sa postupne na pódiu vystriedali folklórna hudba Drieňovanka, Gizela Oňová s repete hitmi, či známe skupiny ako Bystrík Band a Ploštín Punk. Hudobným vrcholom sobotného dňa bolo večerné vystúpenie Petra Nagyho a jeho kapely Indigo, ktorí spoločne zahrali svoje stále populárne hity.

Pochúťky od výmyslu sveta

Na svoje si prišli aj hladoši, ktorí sa počas akcie mohli posilniť dobrotami v stánkoch s tradičnými jedlami, či inými maškrtami. Našlo sa medzi nimi aj pečené prasiatko, čerstvé pečivo, pravá frndžalica, či chutné palacinky a ľadová drť.

Okrem hlavného programu, prebiehajúceho na krytom pódiu, bolo návštevníkom k dispozícii hneď viacero sprievodných akcií pre deti i dospelých. Medzi nimi nechýbali detský svet s veľkým množstvom spoločenských hier, jazda na koníkoch, lukostreľba, sokoliari, exhibícia hasičov, maľovanie na tvár, či vytváranie účesov.

Ľudia neskrývali spokojnosť

Zážitok z podujatia neskazilo návštevníkom ani počasie, ktoré sa v sobotu poobede trošku pokazilo. „Nevadí, určite tu chceme zostať až do konca, veľmi sa tešíme na Peťa Nagya,“ prezradila pani Anna z Banskej Bystrice, ktorá na Frndžalica Fest prišla s celou rodinou. „Okrem muža a syna som so sebou zobrala aj sestru a zatiaľ sa nám tu všetkým veľmi páči,“ dodala.

„Naša slovenská ľudová hudba a k tomu vychladené pivko s fajnotami od výmyslu sveta… Nič viac mi netreba,“ povedal Juraj Láner, ktorý na Králiky prišiel až z Brezna. Ako povedal, najviac sa tešil práve na Lučnicu, ktorá ho vôbec nesklamala. „Takýchto akcií by u nás malo byť určite viac, nech tradície stále žijú aj medzi mladými. Už sa tešíme o rok,“ doplnila jeho žena Majka.

Vychutnajte si atmosféru Frndžalica Festu 2014 v našej fotogalérii!

Frndžalica fest na Králikoch prilákal stovky návštevníkov
40
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM